Klasika

24.09.2013.

Kad dame diriguju Ana Tali
foto: PR Photo Beogradske filharmonije
Kad dame diriguju

BGF, novi ciklus: "Na visokim potpeticama"

Od ove sezone (koja je svečano otvorena prošlog četvrtka), program Beogradske filharmonije biće bogatiji za još jedan ciklus pod nazivom „Na visokim potpeticama“. Radi se o koncertima kojima će dirigovati dame a kojih će tokom sezone „Idemo dalje“ biti čak pet.

Prva je na redu dirigentica Ana Tali koja će pred publikom Beogradske filharmonije, u velikoj Sali Zadužbine Ilije Kolarca nastupiti u petak 27. septembra. Anu Tali je umetnica iz Estonije koja uspešno diriguje već 16 godina! Dirigovanje smatra životnim pozivom pre nego profesijom, podjednako izazovnim i teškim za oba pola, a može se pohvaliti divnim saradnjama sa mnogim poznatim evropskim i svetskim orkestrima.

„Ceo orkestar je moj instrument i to je za mene suština procesa stvaranja muzike. Naša uspešnost zavisi od komunikacije koju uspostavimo i načina na koji doprem do njih. Posle prve probe sa Beogradskom filharmonijom ostajem pod utiskom veoma dinamičnog orkestra i predstoji nam rad koji će, verujem, rezultirati sjajanim koncertom u petak.“

Na programu koncerta su Šostakovičeva Svečana uvertira i Simfonija br. 9, kao i Hačaturijanov Koncert za violinu i orkestar, u aranžmanu za flautu a solistkinja će biti još jedna divna dama, flautistkinja Šeron Bezali. Šeron je jedna od veoma retkih međunarodnih flautista koji nastupaju isključivo kao solisti. Njen prvi nastup bio je sa Izraelskom filharmonijom pod vođstvom Zubina Mehte. Svira na zlatnoj flauti od 24 karata, koju je specijalno za nju napravila firma Muramacu iz Japana.

 Koncert počinje tačno u 20h.

Ostavi
komentar