Klasika

25.10.2013.

Jovana Lađević u subotu u CLU Guarnerius od 20h Jelena Lađević
foto: PR Photo
Jovana Lađević u subotu u CLU Guarnerius od 20h

Još jedan koncert iz ciklusa FMU i Guarnerius nagrađuju

Mlada klarinetistkinja, Jovana Lađević, svoje muzičko obrazovanje započela je u nižoj muzičkoj školi “Miodrag Vasiljević” u Boru, zatim je upisala srednju muzičku školu “Josip Slavenski” koju je završila je u klasi prof. Predraga Stefanovića, kao đak generacije.

Kao solista, u kamernim i u orkestarskim ansamblima, održala je koncerte u Kolarčevoj zadužbini, sali Beogradske filharmonije, Narodnom pozorištu, Etnografskom muzeju i u drugim salama širom Srbije.  Kao solista, učestvovala je na Republičkim i Međunarodnim takmičenjima, na kojima je osvojala prve nagrade. Na ovogodišnjem Međunarodnom takmičenju ,,Davorin Jenko”, osvojila je  prvu nagradu i naziv Laureat.

Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu je upisala 2012. godine u klasi profesora Ognjena Popovića.

Jovana će u okviru ciklusa „FMU i Guarnerius nagrađuju“, nastupiti u CLU Guarnerius-u u subotu, 26. oktobra u 20h. Koncerte ovog ciklusa podržava kompanija Nelt.

Mjuznews: Zašto i kako si se odlučila baš za klarinet?

Jelena: Da upišem klarinet mi je savetovala moja mama, misleći da je klarinet zapravo flauta (i obrnuto). Iako sam mislila da "nikad neću ništa naučiti" posle prvog časa nisam ništa želela da menjam, pa kako bude. I neizmerno joj hvala.

MjuzNews: Reci nam nešto o programu koji ćeš izvesti u subotu u Guarneriusu?

Jelena: Celokupan program bih svakako preporučila svakom ozbiljnijem klarinetisti. Sonata Sen Sansa je, kao jedna od naših najlepših sonata, i više nego obavezna na svačijem repertoaru. Svako delo pisano je baš za klarinet, nema transkripcija, obrada i tome slično. Delo prof. Grgina je novo i prvi put izvedeno pre par dana na koncertu naše klase u Pančevu. Dakle, da tako kažem, ovo je "repriza premijere". Sigurno da ne očekujem da će se svakome sve svideti, jer su ukusi različiti i neka tako ostane, inače bi nam bilo krajnje nezanimljivo.

MjuzNews: Koliko su takmičenja važna kad je klasična muzika u pitanju?

Jelena: U muzici je i više nego važno slušati i istraživati, jer se time stiče i uvid u sam taj svet i, u neku ruku, zrelost. Takmičenja su upravo jedan od načina da upoznate, kako svoje kolege, tako i druge načine sviranja, shvatanja muzike, pristupa muzici, pohvale i kritike. Za mene, to je suština takmičenja. Naravno, lepo je osvajati lepe nagrade, ali oko onih lošijih ne treba očajavati. Nagrade nisu uvek merilo naših sposobnosti.

MjuzNews: Kako visiš svoju karijeru za pet a kako za deset godina?

Jelena: Uh, pa za mene je, iskreno, i 5 godina daleka budućnost i jedino što sa sigurnošću mogu da kažem je da ću vežbati i svirati. Za 10 godina isto tako, možda samo na nekom drugom jeziku (smeh). U kojim uslovima, kako, gde: o-tom-po-tom.

MjuzNews: Šta slušaš privatno a da nije klasična muzika?

Jelena: Naravno, klasika nije sva muzika ovog sveta. Jazz, pop, rock od svega toga ima pomalo u mojim play listama.

MjuzNews: Omiljeni kompozitor?

Jelena: Ne mogu da izdvojim jednog od toliko fantastičnih bića koja su stvarala i zaslužuju svako divljenje. Činjenica je da se iz godine u godinu moje mišljenje menja ali i da me Brams, Betoven i Mendelson uvek dovedu do toga da ne mogu da pronadjem prave reči i posle njih samo stavim tri tačke...

Ostavi
komentar

Povezano