Klasika

12.02.2014.

Jane Glover na visokim potpeticama diriguje na dan zaljubljenih Jane Glover i BGF
foto: BGF PR Photo
Jane Glover na visokim potpeticama diriguje na dan zaljubljenih

Još jedan sjajan koncert BFG-a 14.2.

Velika dama u svetu dirigenata, čuvena Jane Glover, posle više od dve decenije ponovo će zauzeti centralno mesto pred Beogradskom filharmonijom.

Ovom prilikom „Na visokim potpeticama“ nastupiće zajedno sa klarinetistom Ognjenom Popovićem, u petak 14. februara u velikoj Sali Kolarca sa početkom u 20h.

Kao osvedočeni specijalista za klasični i ranoromantičarski repertoar, Jane Glover će dirigovati dela Mocarta i Mendelsona, dok će Filharmoničara Ognjena Popovića predvoditi u izvođenju jednog od najzahtevnijih dela literature za klarinet: Trećeg koncerta Špora.

Gospođa Glover je nedavno imenovana za direktorku Opere Kraljevske muzičke akademije u Londonu, a tek je treća žena koja je dirigovala u Metropoliten operi. Sa Beogradskom filharmonijom upravo nastupa u okviru ciklusa „Na visokim potpeticama“ koji je posvećen damama dirigentima. Ona je pravi primer žena profesionalaca u svom poslu i najbolji podsticaj za one koje to žele da postanu.

„Muzičari se razlikuju po njihovom individualnom umetničkom stilu a ne po polu. Žena dirigenata nema puno ali nas ima sve više. Veoma me raduje povratak u Beograd i nastup sa Filharmonijom koja je danas neobično  entuzijastičan orkestar. Osećam njihovu veliku želju za sviranjem i sjajnu energiju a sve to donosi jedan divan zvuk. Kada sam nastupala 1990. godine sa Filharmonijom, ja sam bila mlada a oni stariji - sada je situacija potpuno obrnuta!“, našalila se Gloverova.

Klarinetista Ognjen Popović pravi je predstavnik nove generacije muzičara Filharmonije. Koncertirao je širom sveta kao solista i član kamernih sastava. Iako se bavi istraživanjem različitih muzičkih stilova, u duši sebe prepoznaje kao potpunog klasičara. 

Ostavi
komentar