Klasika

09.11.2018.

Izašao soundtrack domaćeg sci-fi filma sa Stoyom
Izašao soundtrack domaćeg sci-fi filma sa Stoyom

Ederlezi Rising

Ederlezi Rising je srpski naučnofantastični film reditelja Lazara Bodrože i scenariste Dimitrija Vojnova. Film inspirisan pripovetkom Zorana Neškovića Predveče se nikako ne može iz 1983. godine je melodrama smeštena u blisku budućnost, a radnja se odvija u svemirskom brodu. 
 
Glavnu žensku ulogu androida Nimani igra Stoya, američka glumica srpskog porekla najpoznatija kao izuzetno uspešna zvezda filmova za odrasle i cenjena društvena aktivistkinja, feministkinja, objavljivana autorka i kolumnistkinja. Pored nje, kojoj je ovo prva uloga u mejnstrim filmu, glavnog muškog lika tumači trenutno najpopularniji slovenački glumac Sebastian Cavazza, publici poznat po značajnim ulogama u filmovima i TV serijama širom regije.
 
Ederlezi Rising OST je delo savremene umetničke muzike jednog srpskog kompozitora, uzbudljivog raspona od ambijentalnih do modernih žanrova elektronske, čak i klupske muzike, koje stilski evocira atmosferu veličanstvenih izdanja muzike iz SF filmova prošlog veka.
 
Upoznavajući muziku, a posebno jezik složenih muzičkih emocija, shvatio sam da se pomoću muzike komunicira sa veoma kompleksnim slojevima emocionalnih iskustava. Filmovi koji poštuju muzički tok otvoreni su za muzički jezik, a tada dramaturgija dobija svoju novu dimenziju. Ritam filma postaje muzički, a to je najprirodniji način da se oblikuje posebno filmsko, emocinalno iskustvo. Ederlezi Rising je tako osmišljen film“, izjavio je Nemanja Mosurović.
 
Ostavi
komentar