Klasika

18.02.2014.

Isabelle Faust po treći put sa Beogradskom Filharmonijom u petak 21.2. Isabelle Faust
foto: BGF PR Photo
Isabelle Faust po treći put sa Beogradskom Filharmonijom u petak 21.2.

Čuvena violinistkinja Isabelle Faust nastupiće po treći put sa Beogradskom filharmonijom pod upravom litvanskog dirigenta Gintarasa Rinkeviciusa, u petak, 21. februara (Kolarac, 20h).

Prava poslastica za ljubitelje klasike biće dela Mocarta i Šostakoviča kao i zvuk Stradivarijusove violine stare više od tri veka.

Isabelle Faust je kao veoma mlada trijumfovala na prestižnim takmičenjima Paganini i Leopold Mocart i odmah počela da nastupa sa najpoznatijim svetskim orkestrima. Široki repertoar koji izvodi obuhvata dela od baroka do savremenih kompozitora. Sa Beogradskom filharmonijom, ovom prilikom izvodi Drugi i Treći koncert za violinu V.A. Mocarta, koje je nedavno snimila sa Claudiom Abbadom. Pretpostavlja se da je sam Mocart bio solista prilikom premijernih izvođenja ovih kompozicija a ovu zamisao će dočarati zvuk Stradivarijusove violine iz 1704. godine na kojoj svira Izabel Faust.

Potpuni kontrast Mocartovom delikatnom zvuku predstavlja uzbudljiva i bogata Simfonija br. 10, D. Šostakoviča. Dirigent Rinkevičijus vodiće Beogradsku filharmoniju kroz jednu od najboljih simfonija ovog kompozitora. Po rečima dirigenta „to je fascinantno delo koje je ljudima Istočne Evrope dosta blisko a orkestar Filharmonije ga odlično razume“. Na ličnom primeru Šostakovič je iskusio svu gorčinu i poniženje represivnog režima. Upravo ova kompozicija označava novi početak i, u formi simfonije, sumira sve što je Šostakovič do 1953. godine imao politički i umetnički da kaže.

Ostavi
komentar