Klasika

09.10.2014.

Intervju sa pijanistkinjom Sanjom Spasić u susret koncertu u Guarneriusu Sanja Spasić
foto: Guarnerius PR Photo
Intervju sa pijanistkinjom Sanjom Spasić u susret koncertu u Guarneriusu

"Čim sam ugledala klavir, znala sam da je to jedini instrument koji želim da sviram"

Oktobarski deo ciklusa koncerata "FMU i Guarnerius nagrađuju" koji promoviše najbolje studente Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, će u subotu, 11. oktobra 2014. sa početkom u 20h, u Centru lepih umetnosti Guarnerius otvoriti nagrađivana pijanistkinja Sanja Spasić.

Ulaz na sve koncerte iz ovog ciklusa je slobodan.

MjuzNews: Ovo pitamo sve umetnike koji nastupaju u okviru ciklusa "FMU i Guarnerius nagrađuju" - zašto baš klavir?

Sanja: Kao mala, bila sam okružena ljudima koji su se bavili muzikom, jer je moj tata muzičar, tako da se i očekivalo da ću i ja krenuti istim putem. Čim sam ugledala klavir, znala sam da je to jedini instrument koji želim da sviram. Ali, ono što je interesantno jeste da sam izrazila želju da sviram klavir bez ičije sugestije. Prosto me je nešto fasciniralo u trenutku kad sam prvi put imala kontakt sa klavirom; zvuk, izgled, i toliki broj mogućnosti koje poseduje.

MjuzNews: Da li se sećaš samih početaka? Da li si oduvek sanjarila o karijeri pijanistkinje ili je sve počelo kao zabava?

Sanja: Obzirom na to da sam uvek bila sigurna da ću se time baviti, od početka sam sve ozbiljno shvatila. Naravno, sviranje i vežbanje je uvek bilo uživanje za mene, ali sam znala da će biti puno odricanja i da moram da se žrtvujem za svoj san. Već u prvoj godini sviranja klavira krenula sam na takmičenja i sigurnim stopama ulazila u svet muzike sa velikim entuzijazmom.

MjuzNews: Za kog kompozitora bi mogla reći da ti je najomiljeniji?

Sanja:Teško je odlučiti se. Ima toliko divne muzike različitih stilova i epoha, ali kada bih sada morala da se odlučim, to bi bili Šuman i Šostakovič. Njihova muzika je vrlo zanimljiva i uzbudljiva.

MjuzNews: Koju kompoziciju priželjkuješ da odsviraš ali se još nisi usudila?

Sanja: To bi bio Rahmanjinov klavirski koncert br. 2, jer mislim da zahteva određenu zrelost i iskustvo.

MjuzNews: Kada bi mogla da se vratiš u prošlost, kog čuvenog pijanistu bi želela da čuješ uživo?

Sanja: Kad bih se vratila u prošlost, vratila bih se u vreme kada Rahmanjinov nastupa i izvodi dela velikana.

MjuzNews: Šta nam pripremaš za koncert u Guarneriusu?

Sanja: Pripremam zanimljivu muziku iz različitih epoha, od klasicizma do modernističkih komada iz Južne Amerike. Sviraću dela Betovena, Šumana, Radića, Šostakoviča i Hinastere.

Ostavi
komentar

Povezano