Klasika

24.09.2014.

Intervju sa mladom pijanistkinjom Aleksandrom Dragosavac Aleksandra Dragosavac
foto: PR Photo
Intervju sa mladom pijanistkinjom Aleksandrom Dragosavac

U susret koncertu u CLU Guarnerius

Posle uspešnog starta nove sezone ciklusa koncerata pod nazivom „FMU i Guarnerius nagrađuju“, koji promoviše najbolje studente Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, sledeći koncert će biti održan u petak, 26. septembra sa početkom u 20h a na njemu će se publici predstaviti Aleksandra Dragosavac, mlada pijanistkinja koja još od prvih školskih dana niže uspehe na takmičenjima i kroz brojne solističke resitale.

Kao jedan od najuspešnijih studenata u svojoj generaciji, zaslužila je mesto u ciklusu koncerata koji ove godine doživljava svoje treće izdanje, u organizaciji Fakulteta muzičke umetnosti i Guarneriusa, a pod pokroviteljstvom kompanije Nelt.

Na programu koncerta naći će se kompozicije Betovena, Šuberta i Lista, a gošća koncerta je sopran Milica Jovičić. Ulaz na koncert je slobodan.

Ovim povodom popričali smo malo sa Aleksandrom:

MjuzNews: Zašto baš klavir?

Aleksandra: Klavir je bio prisutan u kući (tj. u bakinom stanu) od kako znam za sebe, i uvek sam ga doživljavala kao neku igračku koja smeta komšijama. Kada se baka s klavirom preselila kod nas u kuću, mislila sam, na osnovu nekoliko ,,naučenih'' pesmica da ja znam da sviram klavir, te da nema potrebe da idem na časove istog u muzičku školu. Prilikom upisa u muzičku, htela sam pošto-poto flautu (zbog simfonijske bajke Peđa i Vuk koju sam imala na kaseti) i jedva su me ubedili i roditelji i profesori, da bih trebala da idem na klavir, pošto ga već imam. Ne kajem se što sam klavir izabrala.

MjuzNews: Koliko je, iz tvog iskustva, uspeh stvar talenta a koliko vežbe i odlučnosti?

Aleksandra: Svaki uspeh je stvar vežbe i odlučnosti. Talenat na rad dođe kao bonus.

MjuzNews: Omiljeni kompozitori?

Aleksandra: Prokofjev i Ravel.

MjuzNews: Pijanista kom se diviš?

Aleksandra: Pijanista kom se divim je u stvari pijanistkinja - Marta Argerič. Zato što nema mnogo poznatih ženskih pijanista, zato što je, osim kao fenomenalan muzičar sa zavidnom karijerom, uspešno ostvarena  i kao majka, a to se danas ne viđa tako često.

MjuzNews: Koje delo maštaš da odsviraš ali se još nisi usudila i zašto?

Aleksandra: Listovu Sonatu (u h-molu), zato što je jedno od najobimnijih dela za klavir ikada napisanih, i zato što zahteva izuzetnu veštinu i iskustvo da bi se interpretirala kako valja. U planu mi je da uskoro počnem da radim na njoj.

MjuzNews: Šta pripremaš za koncert u Guarneriusu?

Aleksandra: Na koncertu u Guarneriusu ću izvesti tri klavirske sonate različitih autora iz prve polovine 19. veka. Betovenovu Sonatu op.110 u As-duru, Šubertovu Sonatu, op. 120 u A-duru, i Listovu Sonatu-fantaziju ,,Posle čitanja Dantea''. Takođe, imaću i gosta na koncertu, solo-pevačicu Milicu Jovičić, s kojom ću izvesti čuvenu Šubertovu solo-pesmu ,,Greta za vretenom''.

MjuzNews: Da nekim slučajem nisi pijanistkinja koji bi instrument svirala?

Aleksandra: Pretpostavljam flautu (smeh). Mada, da imam odgovarajuće glasovne sposobnosti, bavila bih se i solo-pevanjem.

Ostavi
komentar

Povezano