Klasika

26.02.2014.

Intervju sa Gudačkim kvartetom Beogradske filharmonije BGF Kvartet
foto: PR Photo
Intervju sa Gudačkim kvartetom Beogradske filharmonije

U susret koncertu 27. februara

Ljubitelji kamerne atmosfere i romantizma na francuski način, moći će da uživaju uz Gudački kvartet Beogradske filharmonije, na koncertu iz ciklusa Quartet +1, 27. februara u Sali Filharmonije (koncert počinje u 19h).

Na programu su Meditacija za gudački kvartet, Gijoma Lekea i Klavirski kvintet u f-molu, Sezara Franka. U skladu sa koncepcijom ciklusa, Gudački kvartet na svakom koncertu predstavlja po jednog gosta, a ovom prilikom muzički randevu u francuskom stilu imaju sa pijanistikinjom Svetlanom Jovanović - Brezovac

Članovi Gudačkog kvarteta su muzičari Jelena Dragnić (prva violina), Vladan Lončar (druga violina), Boris Brezovac (viola)i Aleksandar Latković (violončelo). Posle individualnog obrazovanja i usavršavanja stečenih u Srbiji, Italiji, Francuskoj i Nemačkoj, odlučuju da kulturu zajedničkog muziciranja neguju u orkestru Beogradske filharmonije. Tako, 2011. godine osnivaju Gudački kvartet u okviru orkestrai uspevaju da energiju Filharmonije prenesu i van koncertnih sala glavnog grada.

MjuzNews: Svi znamo da postoji dramatična razlika u filozofiji solo i kamernog nastupa ali vas molimda iz sopstvenog iskustva opišete šta za vas predstavlja „kultura zajedničkog muziciranja“?

Jelena Dragnić: Kao što u životu najjače emocije delite sa malim brojem ljudi, tako vam i kamerna muzika omogućava da se sa muzičarima vama sličnim po senzibilitetu razmenjujete i zajedno učestvujete u jednom mnogo intimnijem činu stvaranja muzike. Muzicirajući u kvartetu moguće je zajedničku ideju i emociju prikazati baš onako kako je osećate i doživljavate. To je ono najlepše u kamernoj muzici.

MjuzNews: Kao članovi filharmonije, napravite paralelu, šta je napornije i zahtevnije a šta vama lično draže – muziciranje u orkestru ili u kvartetu?

Boris Brezovac: Sviranje u manjem i većem sastavu je zahtevno na isti način po pitanju angažmana. Za muziciranje u grupi osnovno je poverenje, samo je pitanje oslonca drugačije. Kamerna muzika je kompleksnija, tu se oslanjaš na najmanji broj ljudi, a najviše na sebe. U orkestru se pitanje oslonca pomera na dirigenta koji sa jedne izdvojene tačke kontroliše i usmerava. I jedno i drugo je podjednako inspirativno - intimnost kamerne i zanosna moć orkestra!

MjuzNews: Na predstojećem koncertu, 27. februara izvodite dela safrancuskog repertoara, kažite nam nešto o delima koja ćemo čuti.

Aleksandar Latković: Meditacija Gijoma Lekea, kojom ćemo otvoriti koncert, deo je izuzetnog  kamernog opusa ovog prerano preminulog stvaraoca. Leke, mladi melanholik, poštovalac Vagnerove muzike i učenik daleko poznatijeg Sezara Franka, u ovoj kompozicijiza gudački kvartet luta, traži, ne pronalazi se potpuno ni u jednom stilu. Lekeova Meditacija će biti uvod za monumentalni Frankov Kvintet sa klavirom.

MjuzNews: Da li postoje dela o kojima maštate a koja još uvek niste imali prilike da izvedete i koje je, od onih koje ste već svirali, bilo najzahtevnije?

Jelena Dragnić: Na veliku sreću nas izvođača, repertoar za gudački kvartet je neiscrpan i dva života da živite ne biste postigli da istražite svu lepotu koja se u njemu krije. Naravno, u bližoj budućnosti maštamo da odsviramo neka velika dela poput Ravelovog gudačkog kvarteta, kao i pozni Betovenov kvartet Op.133 poznatiji kao Grosse fuge (Velika fuga). Međutim, nekada su situacije u kojima nastupate mnogo zahtevnije od samog repertoara. Tako su za nas najemotivniji do sada bili nastupi uz pratnju kolega iz Filharmonije na Kolarcu, i koncert pred učenicima škole “Stevan Hristić”, izmeštene iz Gnjilana, u selu Stanišor na Kosovu i Metohiji.

MjuzNews: Ko su vam omiljeni kompozitori i kako uklapate svoje (različite) muzičke ukuse prilikom pravljenja repertoara?

Vladan Lončar: Meni su omiljeni kompozitori poznog romantizma, baš kao na koncertu koji nam predstoji, ali isto tako jako volim da sviram Betovena, Šostakoviča ili Bartoka. Program koncerata uvek pravimo zajedno, a gledamo da kompozicije na koncertu povežemo ili stilski ili po poreklu kompozitora.

MjuzNews: U ovoj godini nas pored koncerta 27.2. očekuju i još 2 vaša nastupa. Šta da očekujemo?

Gudački kvartet BGF: Očekujte neočekivano! Rani Hajdn, kasni Mocart, a za kraj sezone naravno Betoven!

Ostavi
komentar