Klasika

27.05.2013.

Intervju sa flautistkinjom Vanjom Đorđević Vanja Đorđević
foto: PR Photo
Intervju sa flautistkinjom Vanjom Đorđević

"Klasična muzika nije OZBILJNA muzika"

Vanja Đorđević, mlada i vrhunski talentovana flautistkinja, otvorila je ovogodišnji ciklus koncerata najboljih studenata Fakulteta Muzičkih Umetnosti koncertom koji je održan 10. maja u sali Centra Lepih Umetnosti Guarnerius. Ovim povodom, zamolili smo Vanju da za naš portal da intervju u kom možete pročitati kako je zavolela svoj instrument, koliko je teško baviti se klasičnom muzikom u Srbiji i zašto od svih kompozitora najviše voli Baha.

MjuzNews: Ispričaj nam kako si počela da sviraš i kako si se opredelila baš za flautu (a ne za klavir ili violinu)?

Vanja: To opredeljenje nije bilo slučajno. Moja starija sestra je već dve godine svirala flautu kada je došlo vreme da se ja upisem u muzičku školu, te kako sam bila starijeg uzrasta nego što je predviđeno za upis na violinu ili klavir, jedina preostala solucija bila je flauta. Takođe pored sestre sam već pomalo naučila da sviram i došla spremna na prvi čas! Na kraju, drago mi je što je tako ispalo!

MjuzNews: Koliko je potrebno talenta a koliko rada da bi se postigao kvalitet do kog si ti došla?

Vanja: Svakako da je neophodno i jedno i drugo za postizanje bilo kakvih rezultata. Ali uz jedan posvećen i pravilan rad, pa ako postoji još i želja da uvek od sebe tražite više i bolje, uspeh nikada ne izostaje.

MjuzNews: Kog kompozitora najviše voliš da sviraš a koji ti nikako nije drag i zašto?

Vanja: Ne mogu da kažem da ne volim da sviram pojedina dela nekih kompozitora, zato što koju god kompoziciju da sviram ja pokušavam da nađem inspiraciju za to delo, a nalazim je upravo tako što moram da je zavolim. Upravo inerpretacija je nešto što mi izvođači donosimo kao svoj doživljaj te muzike koju sviramo i možemo je napraviti manje ili više zanimljivom. A najčešće volim da sviram Bahove kopozicije!

MjuzNews: Solo ili karijera u orkestru?

Vanja: U orkestru imam šansu da sviram predivna velika dela vrhunskih kompozitora. Dakle, orkestar uz povremeno davanje resitalskih koncerata - je ono što volim i želim da radim.

MjuzNews: Koliko su važni koncerti kao ovi koje organizuje Guarnerius uz podršku Nelt-a?

Vanja: Mislim da su zaista važni, i da bi trebalo da ih ima više i da se dešavaju češće. Tu je kompletna organizacija koncerta, od sale u kojoj se sviraju koncerti do toga da je to jako lepo medijski ispraćeno, i to je nešto što daje na značaju koncertnoj delatnosti.

MjuzNews: Šta osim klasike voliš da slušaš?

Vanja: Volim da slušam različite pravce ili stilove u muzici, pa je tu i pop, rok, evergreen, i skoro sve drugo.

MjuzNews: O čemu maštaš kad je tvoja karijera u pitanju?

Vanja: Volela bih da radim i u buduće to što sada radim ali u boljim uslovima i uz veću podršku kako bi bilo šanse da većina ljudi svhati da klasična muzika nije ozbiljna muzika, i da je i ona zabavna, tužna, vesela, potresna, predivna...

Ostavi
komentar

Povezano