Klasika

18.04.2015.

Guranerius: violinista Dušan Panajotović večeras u 20 časova Dušan Panajotović
foto: PR Photo
Guranerius: violinista Dušan Panajotović večeras u 20 časova

Prvi koncert ciklusa „FMU i Guarnerius nagrađuju“

Kako smo već pisali, i ove sezone se nastavlja četvrti po redu ciklus „FMU i Guarnerius nagrađuju“, koji ima za cilj da promoviše mlade i uspešne umetnike Fakulteta muzičkih umetnosti. Prvi koncert ciklusa, koji je realizovan uz podršku kompanije NELT, se održava večeras, gde će nastupiti talentovani violinista Dušan Panajotović, čiji intervju možete pročitati u nastavku:

1. Pre nekoliko meseci smo imali priliku da te čujemo u Guarneriusu, takođe u okviru ciklusa najboljih studenata FMU-a. Pošto si i ove godine proglašen za jednog od najboljih na svojoj katedri, pripala ti je čast da otvoriš novu sezonu, šta se sve promenilo u tvojoj biografiji u međuvremenu?

U međuvremenu se izdešavalo puno lepih stvari. Još jednom sam nastupio u predivnoj dvorani Guarneriusa, kao gost na literarnoj večeri pisca Emira Sokolovića i neizostavno je reći da mi je bilo ogromno zadovoljstvo da sarađujem sa ovim izuzetnim piscem. Pored ovoga, imao samo još nekoliko uspešnih solističkih koncerata, a dobio sam i nagradu za najbolji diplomski ispit.

2. Potičeš iz muzičke porodice, koliko je to bilo važno za odabir tvog životnog puta i profesije?

Upravo tako, podrška roditelja je nemerljiva čime god se ljudi bavili, a pogotovo ako izaberete predivnu ali isto tako nesigurnu profesiju kao što je muzika. Niko u porodici ne svira baš violinu, ali očeva znanja iz oblasti muzike su mi puno značila. Rano prepoznavanje talenta kod deteta, posvećenost i pravilno usmeravanje, je preduslov i polazna osnova svakog uspešnog čoveka, pa i muzicara. Ja sam imao potpunu podršku svojih roditelja i mnogo sam ih zahvalan na svemu što jesam.

3. Da bi jedan umetnik bio kompletan, potrebno je da poseduje znanja iz raznih oblasti i da ima brojna interesovanja. Ima li u tvom rasporedu vremena za pozorište, dobru knjigu, koncerte neke "druge muzike" i da li  bi nesto preporučio našim čitaocima?

Interesovanja su jako bitna u izvođačkoj delatnosti. Ona nam pomažu da izgradimo sopstvenu izražajnost i kreiramo jedinstvenu interpretaciju, koja mora biti po nečemu specifična. Međutim, u vidu treba imati i uštedu energije kao i njeno usmerenje u prioritetan cilj. Svakako se pre ili kasnije nađe vremena za opuštanje uz dobru knjigu ili film i naravno uz drage osobe. Moj favorit u širokom opusu kulturnih dešavanja koje Beograd nudi, je JDP. Bogat repertoar nudi mogućnosti svakom da izabere predstavu u kojoj će uživati.

4. Na tvom repertoaru nalaze se virtuozna dela velikih kompozitora, koji su ujedno bili i vrhunski violinisti. U čijim izvođenjima najviše uživaš, i dok vežbas a i na sceni? I šta ćemo od toga čuti na predstojećem koncertu?

Svaki kompozitor je jedinstven na svoj način i svakoj kompoziciji pristupam sa željom da je što vernije dočaram publici, jer sam u tom trenutku ja jedina spona između slušalaca i kompozitora, jedini most prošlog i sadašnjeg trenutka. Izuzetno kompleksna dela odaju virtuoznost tadašnjih kompozitora i violinista, koji su za sebe i druge stvarali izuzetno složena dela. Na mom koncertnom repertoaru će se ovog puta naći najfinija dela vrhunskih kompozitora kao što su Bah, Paganini, Isaj, Prokofjev, Mocart...

5. Mnoge tvoje kolege planiraju svoj život van granica naše zemlje, kakvi su tvoji snovi i planovi?

Inostranstvo nudi mnoga iskustva i znanja koja svakako vredi steći za što kvalitetnije bavljenje ovim poslom. Nažalost, mnogi mladi muzičari odlaze van granica naše zemlje u potrazi za poslom i boljim uslovima. Gde god me put naveo nadam se samo jednom, da ću svoj posao obavljati najbolje moguće, da ću svojoj publici prenositi niti i čari zadovoljstva i sreće koju muzika poseduje i da ću uvek imati prilike da nastupam u svojoj zemlji. U Beogradu sam se formirao kao ličnost i kao muzičar, a sve ostalo je nadogradnja vec stečenog.

 

Ostavi
komentar

Povezano