Klasika

25.12.2014.

Guarnerius: sjajni koncerti studenata od 25. do 27. decembra Milica Jovičić
foto: PR Photo
Guarnerius: sjajni koncerti studenata od 25. do 27. decembra

Kraj treće sezone ciklusa „Guarnerius i FMU nagrađuju“

Ciklus „Guarnerius i FMU nagrađuju“ ima za cilj da promoviše najbolje studente Muzičke akademije, a od 25. do 27. decembra održaće se poslednja tri koncerta od ukupno dvanaest, kojima će se zvanično zatvoriti treća sezona ovog uspešnog ciklusa!

Do sada je tokom ciklusa nastupilo 14 mladih umetnika, a od pokretanja projekta na sceni Guarneriusa smo imali prilike da slušamo njih 39. Svi studenti koji su nastupali tokom ove dve godine, dobitnici su brojnih muzičkih priznanja, kako domaćih, tako i inostranih.

Večeras vas očekuje koncert pijaniste Nikole Avramovića, koji je upravo primljen na master studije na Royal College of Music u Londonu, dok sutra, 26. decembra, pravo iz Španije nam stiže sopran Milica Jovičić, koja se pored solo pevačke karijere bavi i španskim jezikom, jer je trenutno apsolvent na Filološkom fakultetu, Katerdra za španski jezik i književnost. U subotu, 27. decembra, imaćemo prilike da slušamo nagrađivanog Dušana Panajotovića, jednog od najboljih srpskih violinista, koji će zvanično zatvoriti ciklus „Guarnerius i FMU Nagrađuju“.

Ulaz na sva tri koncerta, koji počinju u 20 časova, je slobodan.

O predstojećim nastupima i karijerama ovih fantastičnih ljudi, pročitajte u nastavku teksta:

Nikola Avramović

 Sve pijaniste u ovom ciklusu pitamo zašto baš klavir?

Još od malena, kad bi slučajno na TV programu naleteo na nekog pijanistu, ne bi prošlo 5 sekudni da ne uđem u taj neki tajanstveni svet i u potpunosti se prepustim čarima te divne muzike.

 Sarađivao si sa velikim pijanistima Ijanom Džounsom i Aleksandrom Madžarom, kakva su tvoja iskustva, koliko su njihovi saveti važni za mlade umetnike koji tek započinju profesinalno bavljenje muzikom?

To je bilo zaista sjajno iskustvo, svaki momenat sa tih časova jos uvek pamtim.

Na kraju smo godine koja je za tebe bila veoma uzbudljiva i puna dobrih rezultata - šta bi izdvojio kao svoj najveći uspeh u 2014?

Između ostalih, to bi najpre bio možda moj prolazak za master studije na Royal College of music u Londonu, gde sam dobio punu stipendiju za obe godine studija.

Koji/čiji koncert kojem si prisustvovao posebno pamtiš?                  

To je bio koncert na kom je svirao Aleksandar Madžar, izvodio je drugi Rahmanjinov koncert na Kolarcu, bilo je to pre 7-8 godina, ali se svakog tona sećam jako dobro.

Da li je program koncerta u Guarneriusu sastavljen od kompozicija i autora koje posebno voliš, ili je vezan za program koji trenutno prolaziš na studijama?

Sastavljen je od mojih omiljenih kompozitora i komada koje jako volim.

Milica Jovičić

Zbog koncerta u Guarneriusu došla si pravo iz Barselone, gde si od oktobra na specijalističkim studijama. Kakva je Barselona u jesen i da li je ugledna škola Liceu opravdala tvoja očekivanja?

Barselona je jedinstvena i prelepa tokom svih godišnjih doba. Duh, optimizam i prkos Katalonaca učinili su da ovaj grad, koji se smatra kolevkom modernizma, izraste u jednu od obaveznih stanica kosmopolitama iz svih krajeva sveta. Retki su ljudi koji se u Barseloni ne osećaju kao kod kuće, te je i meni bilo lako da se uklopim u tu raznovrsnu, mnogojezičnu sredinu. Konzervatorijum Liceu, pruža mi mogućnost da se dodatno usavršavam ne samo u oblasti španske muzike koju studiram, već i u tehničkom i interpretativnom smislu. Veoma sam zadovoljna i saradnjom sa velikom pevačicom i sjajnom profesorkom Karmen Bustamante, u čijoj sam klasi.

Privodiš kraju i studije španskog jezika i književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu, pretpostavljamo da je tvoj san mogućnost da ujediniš svoje dve buduće profesije?

Upravo studiranjem španske muzike ujedinila sam obe svoje profesije. Tome sam oduvek težila i uzbuđena sam što napokon imam priliku da svu svoju kreativnu energiju usmerim ka izvođenju sarsuela, autentičnog španskog vokalno-instrumentalnog oblika nastalog spajanjem opere i drame. Sarsuela je tipična i po tome što u muzičkom smislu neguje duh narodnog melosa, kao i stilizovane plesove iz folklora. Osim pevanih deonica, važan deo čini i izgovorena reč, te je i glumački sarsuela veoma zahtevna za izvođenje.

Čuli smo da če tvoj program koncerta u Guarneriusu doneti mnogo ekskluziva i premijernih izvođenja - o čemu se radi?

Na koncertu u Guarneriusu, između ostalog izvešću dva ciklusa pesama koji se i u Španiji retko izvode, to je Triptih Grasije Leosa i Mornar na kopnu Rodolfa Halftera. Tu je i arija La maja y el ruiseñor, iz opere Goyescas Enrikea Granadosa, koja važi za jedno od najlepših dela ikada napisanih na španskom govornom području. Ova arija je tipična i zbog toga što je nastala na osnovu stare španske narodne pesme, ali prvenstveno kao istoimena sonata za klavir. Tek nekoliko godina nakon nastanka sonate, Granados je odlučio da muzičke motive pridruži stilizovanom tekstu narodne pesme i tako stvori jednu od najbrilijantnijih arija epohe modernizma. Drugi deo koncerta posvećen je popularnim arijama iz sarsuela od kojih su neke poznate našoj publici, ali se na ovim prostorima retko izvode.

 Za tobom je veliki broj nastupa i zanimljivih projekata, koji bi izdvojila?

Jedan od najzanimljivijih projekata u kom sam učestvovala svakako je bilo izvođenje popularnih pesama na kineskom jeziku u okviru velike profesionalne turneje širom Kine, u saradnji sa Umetničkim ansamblom Frula i korporacijom China Poly Group, početkom ove godine. Održali smo koncerte u više od 30 gradova, obišli skoro sve kineske provincije i zajedno iskusili život umetnika profesionalaca. Po povratku u Barselonu, čeka me rad na par audio-vizuelnih projekata koje ću ostvariti u saradnji sa jednim konceptualnim umetnikom iz Brazila, što me jako raduje.

Pored programa koji prolaziš na studijama, neguješ i srpsku tradicionalnu muziku, kao i veoma specifičan repertoar kroz trio Eolin – u čemu najviše uživaš i da li misliš da je raznovrsnost u interesovanjima važna za mladog pevača?

Svakako da je za mladog pevača važno da istražuje i oproba se u više žanrova, ne bi li našao onaj u kom se najbolje oseća i koji ga najviše inspiriše, kako bi dao sve od sebe prilikom interpretacije. Ja zaista uživam u svim muzičkim žanrovima koje izvodim, jer je svaki interesantan na svoj način. Trio Eolin uglavnom izvodi barokni i ceremonijalni repertoar, ali su naše interpretacije ovog repertoara specifične i zbog nestandardnog sastava koji čini sam trio, a to su oboa (Marija Nikolić), orgulje (Marija Družijanić) i glas.  Trenutno, osim sarsuele, izučavam i brojne žanrove španskih solo pesama nastalih na osnovu plesova i ritmova iz španske narodne muzike, kao što su petenere, tonadilje, segidilje, sapateada, i dr. Nadam se da ću u bliskoj budućnosti i njih uspeti da izvedem pred publikom u Srbiji.

Dušan Panajotović

Pored brojnih uspeha na takmičenjima u zemlji i inostranstvu, posebno treba izdvojiti tvoj veliki uspeh u Španiji, na takmičenju Summit music festival in Burgos, pretpostavljamo da upravo ovo takmičenje ima važno mesto u tvojoj dosadašnjoj biografiji

Ovo takmičenje je jedno od najlepših iskustava koje sam doživeo u svojoj dosadašnjoj karijeri. Konkurencija je bila jako velika, a u mojoj kategoriji je nastupilo preko dvadeset mladih i talentovanih violinista iz različitih krajeva sveta. Osvajanje 1. mesta na ovako velikom takmičenju, dalo mi je veliki podsticaj za dalje napredovanje i usavršavanje.

Iako si mlad muzičar, dobro si poznat domaćoj muzičkoj javnosti, a kako saznajemo, za tvoj koncert u Guarneriusu vlada i veliko interesovanje. Da li ćeš publiku obradovati virtuoznim programom?

Trudiću se da se predivnoj beogradskoj publici predstavim u najboljem svetlu na koncertu 27. decembra. Program će biti raznolik, a publika će imati priliku da uživa u delima Baha, Vijenjavskog i Prokofjeva. Iskreno se nadam da ću opravdati sva očekivanja i da će svi oni koji dođu na moj koncert uživati isto koliko i ja, što je i moj glavni cilj.

 Imao si priliku da nastupaš u nekim od najprestižnijih koncertnih prostora na svetu - kakvi su tvoji utisci i o kojoj prepunoj sali mastaš?

Velika je čast nastupati u salama kao sto su Berlinska filharmonija ili Gavo u Parizu. Osećaj je veličanstven i zaista je nemoguće opisati rečima bujicu emocija u tim trenucima. Postoji puno jako lepih sala širom sveta u kojima bih voleo da nastupam, ali ako bih morao da se opredelim za jednu, neka to bude Carnegie Hall. Bilo da svirate solo, u kamernom sastavu ili u orkestru, nastup u ovoj dvorani predstavlja san svakog muzičara, a ja se iskreno nadam da ću jednog dana biti u prilici da vam prenesem utiske i sa ovog mesta.

Imaš brojna iskustva i kao član međunarodnih orkestara, a bio si i koncert-majstor, od koga se zahteva da bude pravi vođa među svojim kolegama, kako si se snašao u ovoj ulozi?

Uloga koncert majstora je da bude stabilan i siguran oslonac svojim kolegama u orkestru. Mnogobrojna iskustva, među kojima je i nastup na mestu koncert majstora Evropskog omladinskog orkestra u Berlinu, su mi svakako puno pomogla da se osećam spremno i samouvereno u ovoj ulozi. Više puta sam bio i koncert majstor Simfonijskog orkestra Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, što je takođe iskustvo od nemerljivog značaja. Kritike su bile pozitivne i to je ono što me jako raduje i inspiriše da u budućnosti budem još bolji.

U jednom intervjuu si izjavio da ti je Jovan Kolundžija uzor i pretpostavljamo da će posebne emocije pratiti i tvoj nastup u njegovom Guarneriusu?

Jovan Kolundžija je moj veliki uzor i osoba koja je na neki način obeležila moju muzičku karijeru. Još kao mali, imao sam priliku da ga lično upoznam i da nastupim kao gost na jednom njegovom koncertu, što mi je bila izuzetna čast i veliko zadovoljstvo. Nastup u njegovoj sali je, mogu slobodno reći, ostvarenje jednog dečačkog sna i zbog toga se posebno radujem ovom koncertu i željno ga iščekujem.

 

Ostavi
komentar

Povezano