Klasika

03.11.2015.

Guarnerius intervju: Tamara Hadži-Đorđević Tamara Hadži-Đorđević
foto: PR photo
Guarnerius intervju: Tamara Hadži-Đorđević

Višestruko nagrađivana mlada pijanistkinja iz Beograda, Tamara Hadži-Đorđević, održaće koncet 6. novembra u Centru lepih umetnosti Guarnerius. U okviru ciklusa FMU i Guarnerius nagrađuju, Tamara će izvesti dela Beethovena, Schuberta, Rachmaninoffa, Liszta i Wagnera

Guarnerius: Zašto si se, kao mala, opredelila baš za klavir, od svih instrumenata ?

Tamara Hadži-Đorđević: Imamo klavir u kući, i sećam se da sam ja tu često nešto pokušavala s njim, doduše samo sa dva kažiprsta. Verovatno su me roditelji, kad su to videli, i odveli u muzičku skolu.

Guarnerius: Da li si tada zamišljala da ćeš "kad porasteš" biti pijanistkinja ? 

Tamara Hadži-Đorđević: Ne, kao mala htela sam da budem naučnik, tek sam se kasnije opredelila za klavir.

Guarnerius: Ko je, po tebi, najbolji pijanista svih vremena ? 

Tamara Hadži-Đorđević: Ne mogu to da kažem, jer ima više vrhunskih pijanista, od kojih svaki ima sopstveni stil i karakter u sviranju. Na mene je najveći emotivni utisak u jednom osetljivom trenutku ostavio Vladimir Horovic, jer njegovo sviranje ima veliku snagu izraza i tada sam najviše osetila neku univerzalnu i dirljivu poruku u tome.

Guarnerius: Koliko se razlikuje sviranje solo, od sviranja u okviru dua ? Šta je tebi draže? 

Tamara Hadži-Đorđević: Volim i jedno i drugo. Sviranje u okviru dua može da bude divno iskustvo jer tu dajete i primate energiju, komunicirate sa drugom osobom preko muzike. U solo sviranju sva muzika je u vašim rukama, i zato imate veću slobodu da se izrazite na ličan način.

Guarnerius: Kaži nam nešto o koncertu u Guarneriusu: na repertoaru je, osim Betovena, dosta romantičarskog programa. Da li je to tvoj omiljeni stilski period ? 

Tamara Hadži-Đorđević: Da, jako volim muziku romantizma i sva dela na programu. Nadam se da će i publika uživati.

Guarnerius: Gde vidiš sebe 2020. godine?

Tamara Hadži-Đorđević: Ne znam da li je to dobro, ali ja obično ne volim da planiram mnogo unapred. Trudiću se kao i dosad, i na ličnom i na profesionalnom planu i mislim da je to najbitnije, šta god da se desi.

 

Ostavi
komentar

Povezano