Klasika

08.05.2014.

Finale Klasičnog ciklusa Filharmonije Vladimir Kulenović na probi sa BGF
foto: BGF PR
Finale Klasičnog ciklusa Filharmonije

Delima Mocarta i Gulda završava se klasični ciklus sezone 2013/14

U petak, 9. maja, Vladimir Kulenović, rezidencijalni dirigent Beogradske filharmonije, predvodiće orkestar na poslednjem koncertu iz Klasičnog ciklusa, u sezoni 2013/14. Solistkinja na ovom koncertu biće pijanistkinja Lisa Smirnova.

Mocart za mnoge predstavlja večitu inspiraciju, a njegova muzika je neprolazna, zato će se na repertoaru naći 

Koncert-rondo za klavir i orkestar, kao i Praška Simfonija W.A.Mocarta će biti na repertoaru, a kako je Mocart bio idol i čuvenom Fridrihu Guldi, njegova kompozicija za klavir i orkestar „Koncert za mene” će takođe biti izvedena na ovom sjajnom koncertu.

Inače Fridrih Gulda je toliko obožavao Mocarta da je izrazio želju da umre na kompozitorov rođendan, što se zapravo i desilo. Ovaj pijanista i kompozitor je zaista živeo za svog idola u svom interpretativnom kao i kreativnom radu, kaže Vladimir Kulenović i dodaje: “U Koncertu za mene, Gulda veoma hrabro komponuje izlazeći iz akademske forme u džez i u savremene stilske obrise, koje tradicionalna klasična muzika ne prima rado u svoje okvire. Isto kao što je Mocartova Praška simfonija bila neprihvatljiva za tadašnju bečku elitu, tako je i Guldu deo klasične javnosti odbacio zbog njegove kreativne hrabrosti.”

Klasičnim koncertnim ciklusom Beogradska filharmonija publici predstavlja svoje tumačenje klasike, koje se odnosi na dela iz prošlosti koja traju ali i preovladavaju savremenim i modernim. Najpopularniji među publikom Filharmonije, ovaj ciklus nastavlja se u novoj sezoni 2014/15 koja nosi slogan Optimizam kao dijagnoza – i već je u potpunosti rasprodat!

Ostavi
komentar