Klasika

24.05.2013.

Dragana Jovanović večeras (24.5.) u Guarneriusu Dragana Jovanović
foto: PR Photo
Dragana Jovanović večeras (24.5.) u Guarneriusu

Nastavak ciklusa koncerata najboljih studenata FMU-a

Večeras, (petak 24. maj), u Centru Lepih Umetnosti Guarnerius, nastupiće mlada flautistkinja Dragana Jovanović. Ovo je četvrti po redu koncert u okviru ciklusa koncerata najboljih studenata Fakulteta Muzičkih Umetnosti u Beogradu gde je Dragana studentkinja treće godine u klasi profesora Ljubiše Jovanovića.

Na programu večerašnjeg koncerta nalaze se kompozicije Telemana, Baha, Nilsena i Martina a Dragana će nastupiti uz klavirsku saradnju Meri Bojić Radojičić.

Mlada flautistkinja je pohađala brojne seminare kod eminentnih flautista, nastupala je širom zemlje kao solista ali i kao član kamernih sastava i dobitnica je brojnih nagrada, izmeđuostalog i prve nagrade i zvanja laureata na međunarodnom takmičenju „Davorin Jenko“, i to dve godine za redom, 2010. i 2011.

I ovaj, kao i svi koncerti iz ovog ciklusa, počinje u 20h a ulaz je slobodan.

U nastavku teksta je mini intervju koji smo ovom prilikom uradili sa Draganom pa je kroz njene odgovore možete bolje upoznati i pripremiti se za njen večerašnji nastup:

 

MjuzNews: Kako si došla na ideju da počneš da sviraš flautu i kako se rodila ljubav prema tom instrumentu?

Dragana: Najveću zahvalnost za to što sviram baš flautu dugujem svom bratu, koji me je u stvari i prijavio za prijemni ispit za nižu muzičku školu. Ljubav se rodila odmah, godinama samo postaje jača.

MjuzNews: Kako se rodila ljubav prema klasičnoj muzici?

Dragana: Ljubav prema flauti se prepliće sa ljubavlju prema klasičnoj muzici, ova druga se rodila nešto kasnije, ali je i ona podjednako jaka.

MjuzNews: Klasična muzika je nažalost kod nas, široj publici, velika nepoznanica, često se, čak i u medijima naziva „ozbiljnom muzikom“... Koliko je teško profesionalno se baviti klasičnom muzikom u takvom okruženju?

Dragana: Činjenica je da je teško baviti se klasičnom muzikom, naročito na našim prostorima, ali mislim da se sve to negde može prevazići ukoliko stvarno iskreno želimo da uspemo u tome što radimo...

MjuzNews: Ko je tvoj omiljeni flautista a ko omiljeni muzičar uopšte?

Dragana: Moj omiljeni flautista, a ujedno i muzičar je Emmanuel Pahud...

MjuzNews: Ko ili šta ti je najveća inspiracija?

Dragana: Porodica, svakako, na prvom mestu...

MjuzNews: Kog kompozitora najviše voliš da sviraš?

Dragana: J. S. Bach-a, ali ovih dana uživam i u C. Nielsenu.

MjuzNews: Ispričaj nam kako si odabrala repertoar za koncert u Guarneriusu.

Dragana: Program sam odabrala u dogovoru sa svojim profesorom, ali je konkretno Nielsen Koncert moja želja.

MjuzNews: Da ne sviraš flautu svirala bi....

 Dragana: Možda violončelo? (smeh)

Ostavi
komentar

Povezano