Klasika

30.01.2014.

Doček kineske nove, 4711. godine večeras (30.1.) sa Filharmonijom Muhai Tang
foto: Marko Đoković
Doček kineske nove, 4711. godine večeras (30.1.) sa Filharmonijom

Dirigent Muhai Tang

Poslednji koncert iz ciklusa „Nove godine“ zakazan je za večeras, četvrtak 30. januar, kada će Beogradska filharmonija obeležiti Kinesku Novu 4711. godinu, pod upravom šefa-dirigenta Filharmonije Muhaja Tanga.

U izvođenju Malerove „Pesme zemlje“ nastupiće sopran Iris Vermijon, tenor Mario Žang, Ženfang Žang na erhu i Linling Juna pipi.

Za razliku od prethodnih proslava, Beogradska filharmonija ovog puta na repertoaru nema kineska dela, već nešto sasvim posebno. Zbirka kineskih pesama Kineska flauta, koja je Maleru poslužila kao direktna inspiracija, navela je i maestra Muhaja Tanga na ideju o dodavanju istočnjačkog kolorita originalnom umetničkom konceptu Pesme zemlje.

 „Malerovoj partituri pridodao sam tradicionalne kineske instrumente - erhu i pipu, i značajno redukovao originalni orkestarski sastav, što je rezultiralo nešto drugačijom zvučnom atmosferom. Pesma zemlje je u ovom aranžmanu prvi put izvedena u januaru 2013. godine u Berlinu, na koncertu koji je zatvorio godinu kineske kulture u Nemačkoj, inicirane obeležavanjem 40. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa između dve države. Uzbuđen sam povodom drugog izvođenja dela u ovoj verziji sa Beogradskom filharmonijom“, otkriva šef – dirigent Muhai Tang.

Kinezi će krajem januara dočekati Novu godinu koja će biti u znaku Konja. Ovaj praznik za njih predstavlja dolazak proleća, kada detaljno čiste kuće, kao simbol odbacivanja svega starog, a na ulicama organizuju velika ceremonijalna slavlja.

Ostavi
komentar