Klasika

27.01.2016.

Direktan prenos Pučinijevog remek dela Turandot u Cineplexxu Ušće Turandot
foto: Cineplexx Ušće PR Photo
Direktan prenos Pučinijevog remek dela Turandot u Cineplexxu Ušće

Direktan prenos opere „Turandot“, poslednjeg Pučinijevog dela, zakazan je za subotu, 30. januar u 19h u bioskopu Cineplexx UŠĆE Shopping Center.

Pučini se na komponovanje opere “Turandot” odlučio sa željom da ovim delom kruniše opersko stvaralašvo i napravi veličanstveni spektakl. Kako nije bio zadovoljan napisanim libretom, uspeo je da izmeni samo dva od tri čina, zbog bolesti koja je počela da ga muči. Depresivan i svestan ozbiljnosti svog zdravstvenog stanja, kao i činjenice da neće uspeti da dovrši ovo delo, u jednom pismu je napisao: “Ova opera me prožima, muči dan i noć. Pored nje, sva moja do sada napisana muzika izgleda mi bleda i smešna. Ipak, bojim se da neću uspeti da je završim, a ako tako bude, svet će biti uskraćen za najlepši ljubavni duet svih vremena.” Premijera opere “Turandot” održana je u Milanskoj skali 1926. godine, a Toskanini, nakon scene smrti robinje Liju u trećem činu prekida izvedbu opere, okreće se publici sa rečima “Ovde se završava delo maestra”. Nakon toga, opera je izvedena u celini, a postala je i deo stalne postavke mnogih operskih kuća i, po mišljenju brojnih svetskih muzikologa, poslednja klasična opera.

Postavku u Metropolitenu predvodi Nina Stem, dramatični švedski sopran, koja u svom prvom izvođenju u ovoj operskoj kući peva zahtevnu naslovnu ulogu Pučinijeve kineske, ledene princeze Turandot, dok Anita Hartig debituje u ulozi Lju, mlade Timurove sluškinje anđeoskog izgleda. Marko Berti se našao u ulozi prosca Kalafa i Aleksander Cimbalik kao tatarski kralj Timur, svrgnut sa prestola. Paolo Karignani diriguje vizuelno spektakularnom produkcijom iz 1987. godine, iza koje stoji Franko Zefireli.

U nastavku sezone direktnih prenosa iz Metropolitena u bioskopu Cineplexx UŠĆE Shopping Center poštovaoci i ljubitelji dela Đakoma Pučinija će imati priliku da uživaju u strastvenoj adaptaciji klasičnog romana „Manon Lesko“ 5. marta i klasičnog dela “Madam Baterflaj” 2. aprila.

Karte su u prodaji i mogu se kupiti po ceni od 1.300 dinara. Kupovinom 4 ili više karata za prikazivanje ostvarujete pravo na sniženu cenu karte od 1000 dinara za sezonu 2015/2016.

Ostavi
komentar

Povezano