Klasika

29.10.2014.

BGF: Pravo sa američke na evropsku turneju Beogradska Filharmonija
foto: BGF PR Photo
BGF: Pravo sa američke na evropsku turneju

A generalna proba na Kolarcu

Ubrzo nakon prve turneje po SAD-u, Beogradska filharmonija se sprema za gostovanja u gradovima Švajcarske i Nemačke. Šef-dirigent Muhai Tang predvodiće orkestar na turneji, a deo ovog repertoara biće izveden na koncertu na Kolarcu koji je zakazan za petak, 31. oktobar.

Na drugom koncertu iz ciklusa „Iz šefove kuhinje“, beogradska publika upoznaće zvezdu u usponu, violinistu Valerija Sokolova (1986) u virtuoznom Koncertu za violinu i orkestar Čajkovskog. Mladi muzičar je sve više tražen zbog svojih zadivljujuće zrelih interpretacija nekih od najtežih dela violinskog repertoara. Pored Kodaljevih Igara iz Galante sa obiljem mađarskih narodnih motiva, Filharmonija će odsvirati živopisne Slike sa izložbe Musorgskog u raskošnoj Ravelovoj orkestraciji.

“Muzičke slike iz čuvene kompozicije Musorgskog inspirisane su crtežima i akvarelima umetnika Viktora Hartmana kome je delo i posvećeno. Međustavovi, koji povezuju muzičke slike, nazvani su Promenade i dočaravaju šetnje od jedne do druge slike kao i raznolikost osećanja i misli koja se javljaju prilikom susreta sa svakom novom slikom. Ovo je čudesna muzika sa kojom će se Beogradske filharmonija „prošetati“ evropskim dvoranama i sigurno neće ostaviti publiku ravnodušnom“, kaže maestro Tang.

Evropska turneja Beogradske filharmonije trajaće od 2. do 10. novembra i obuhvatiće sedam koncerata u gradovima Švajcarske i Nemačke. Orkestar je za turneju pripremio različiti repertoar za nastupe sa nekoliko solista. Pored Valerija Sokolova, uz Filharmoniju će se na različitim koncertima predstaviti austrijski pijanista Ingolf  Vunder i češki hornista Radek Baborak.

Ostavi
komentar