Klasika

06.03.2014.

BGF: Muhai Tang predstavlja pijanistu Niu Niua Muhai Tang
foto: BGF PR Photo
BGF: Muhai Tang predstavlja pijanistu Niu Niua

Na programu čuvena 5. Betovenova simfonija

Šef – dirigent Muhai Tang predstaviće u okviru Klasičnog ciklusa mladog pijanistu Niu Niu, nekadašnje čudo od deteta sa karijerom u usponu. Kineski umetnici će sa Beogradskom filharmonijom izvesti bogati nemački repertoar, u petak, 7. marta u Kolarčevoj zadužbini od 20h.

Čuveni motiv od četiri tona u Betovenovoj Petoj simfoniji jedan je od najpoznatijih u istoriji muzike. Sam kompozitor opisao ga je kao sudbinu koja kuca na vrata.

„Značenje ove simfonije je istorijsko, ona je toliko poznata da je muzičari mogu svirati zatvorenih očiju. Međutim, ako želite da podarite izuzetno izvođenje ovog remek dela, morate da se potrudite da razumete svaki njegov momenat. Postoji mnogo izvođenja i snimaka Betovenove Pete simfonije ali ne dovoljno onih izuzetnih i značajnih. Svaki put je treba svirati sa svežinom, kao da je u pitanju premijera. Snaga ovakvih remek dela je upravo u tome što nam pomažu da sebe bolje razumemo“, kaže šef – dirigent Tang nakon probe sa orkestrom Filharmonije.

Niu Niu je nadimak i umetničko ime mladog kineskog koncertnog pijaniste, Džanga Šenglijanga, koji je svoj talenat pokazao već sa tri godine. Prvi debitantski koncertni nastup imao je sa šest, a postavio je rekorde kao najmlađi student Šangajskog konzervatorijuma i kao pijanista koji je ikada potpisao ekskluzivni ugovor sa nekom međunarodnom izdavačkom kućom za klasičnu muziku. Svestrani muzičar koji svira i violinu – predstaviće se u Bramsovom Klavirskom koncertu br. 1, što je jedan od vrhunaca klavirske literature. Iako delo mladog, dvadesetogodišnjeg Bramsa, ova kompozicija predstavlja izuzetnu snagu i zrelost - upravo idealne za interpretaciju pijaniste Niu Niu.

Sledeći koncert iz Klasičnog ciklusa zakazan je za 9. maj i to sa dirigentom Vladimirom Kulenovićem.

Ostavi
komentar