Klasika

02.12.2013.

BGF: Koncert koji je sa punim pravom svrstan u ciklus Bizarrte Beogradska Filharmonija
foto: BGF PR Photo
BGF: Koncert koji je sa punim pravom svrstan u ciklus Bizarrte

Koncert za reciklirano đubre i orkestar

Koncerti Beogradske Filharmonije iz ciklusa Bizarrte su uvek neobični, a ovaj koji nas očekuje u petak, 6. decembra, možda najbolje od svih koje smo do sada videli, opravdava naziv Bizarrte.

Perkusionističkog studija „Grac“ će premijerno u regionu sa Beogradskom filharmonijom izvesti koncert neobičnog naziva, Jana Jarvlepa.

Radi se naime o Koncertu za reciklirano đubre i orkestar!

Koncert za (ne)muzičke instrumente i orkestar, nastao je kao rezultat četvorogodišnjeg istraživanja kompozitora. Izvođenje ovog nesvakidašnjeg ostvarenja je otvoreni umetnički proces jer se instrumenti, odnosno, ambalaža menjaju tokom vremena. U izvođenju ovog pomalo „bizarnog“ dela, Filharmoniju predvodi dirigent Fabris Bolon, koji posebnu pažnju posvećuje interpretaciji kompozicija savremene muzike.

Sa namerom da motiviše i podstakne odgovornost, Beogradska filharmonija svoju publiku poziva na ekološku akciju. U saradnji sa JKP “Gradska čistoća”, Filharmonija na simboličan način skreće pažnju na značaj recikliranja i očuvanja životne sredine akcijom reciklaže ovonedeljnog koncertnog programa. Na taj način se štede prirodni resursi da bi se proizveo papir za buduće koncertne materijale.

„Ekološki“ motivi i teme vezane za prirodu zajednička su nit koja povezuje sva dela na programu. Na koncertu u petak moći će da se čuju muzičke evokacije teme jutra i sunca koje se rađa u delima Hristića, Griga i Ravela.

Nakon recikliranih instrumenata, ciklus Bizarrte Beogradske filhamonije za sledeći koncert priprema Mesijanovu Turangalila simfoniju za klavir, Martenoove talase i orkestar, 24. januara 2014. godine.

Ostavi
komentar