Klasika

23.09.2014.

Beogradska filharmonija: Generalna proba pred domaćom publikom Muhai Tang i BGF
foto: BGF PR Photo
Beogradska filharmonija: Generalna proba pred domaćom publikom

Program američke turneje 26.9. na Kolarcu

U susret prvoj američkoj turneji, Beogradska filharmonija za svoju publiku premijerno izvodi deo repertoara kojim će se uskoro predstaviti u američkim dvoranama.

Koncert će biti održan u petak, 26. septembra u sali Kolaraca sa početkom u 20h pod upravom šefa-dirigenta Muhaja Tanga a na programu su dela Čajkovskog, Hačaturijana i Sibelijusa.

Koncert, koji je poslednja stanica Filharmonije pred Čikago, ujedno otvara novi ciklus „Iz šefove kuhinje“, čiji je muzički domaćin maestro Tang. Repertoar koji Beogradska filharmonija izvodi na američkoj sceni predstavlja muzički put od istoka ka zapadu. Za beogradsku publiku orkestar će izvesti kombinaciju dva pripremljena programa, odnosno „Slovenski marš“, Čajkovskog, „Maskaradu“ Hačaturijana, kao i Sibelijusovu Drugu simfoniju.

“Druga simfonija Sibelijusa koju će se izvoditi na svim koncertima tokom turneje, predstavlja spoj slovenske i evropske tradicije. Iako je delo finskog kompozitora, poseduje slovensku širinu. Podtekst ove simfonije nosi patriotsku i emotivno snažnu, romantičarsku poruku, što našem orkestru leži“, kaže šef-dirigent Beogradske filharmonije, maestro Tang.

Na koncertima u Čikagu i Njujorku, sa Filharmonijom će nastupiti čuveni bariton Željko Lučić. Specijalnu dozvolu za nastup sa našim orkestrom dobio je od Metropoliten opere, u kojoj nastupa već godinama. Američka publika u Klivlendu i Vašingtonu, imaće priliku da se upozna sa „Ohridskom legendom“ Stevana Hristića, jednim od najlepših dela srpske muzičke literature.

U svom punom sastavu koji broji 96 muzičara, Beogradska filharmonija kreće ka ostvarenju „američkog sna“ u trajanju od 4 – 12. septembra. Orkestar će najpre nastupiti u Simfonijskom centru u Čikagu, 6. oktobra, dan kasnije, 7. oktobra, u Severans Holu u Klivlendu, zatim 8. oktobra u Muzičkom centru Stratmor u blizini Vašingtona, dok je veliko finale zakazano za 9. oktobar, u njujorškom Karnegi Holu.

Ostavi
komentar