Klasika

31.05.2013.

Ana Kovačević u Guarneriusu u subotu, 1. juna Ana Kovačević
foto: PR Photo
Ana Kovačević u Guarneriusu u subotu, 1. juna

Talentovana pijanistkinja sa FMU-a

Šesti koncert ovogodišnjeg ciklusa „FMU i Guarnerius nagrađuju“ biće održan u subotu, 1. juna a publici će se ovoga puta predstaviti mlada pijanistkinja Ana Kovačević. Ona je trenutno na specijalističkim studijama na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi profesorke Jokut Mihailović a njena biografija ispunjena je brojnim nagradama i priznanjima.

U nastavku je intervju sa njom koji će vam pomoći da se temeljno pripremite za ovaj koncert a Anu i njenu umetnost bliže upoznate.

Ulaz na ovaj, kao i na ostale koncerte ovog ciklusa, je slobodan.

MjuzNews: Zašto baš klavir?

Ana Kovačević: Posle koncerta učenika u školi „Đorđević“, neposredno pre nego što je trebalo da upišem muzičku školu, bila sam oduševljena violinom i želela sam nju da sviram. Moja sestra je već godinu dana svirala klavir. Pošto su moji jedva nekako uspeli da joj nabave instrument, rešili su da i mene upišu na klavir.

MjuzNews: Koliko je teško baviti se klasičnom muzikom u Srbiji?

Ana Kovačević: Klasičnom muzikom je teško baviti se bilo gde, ali muzika vraća uloženi napor. U društvenom kontekstu, teško je što često ne možete da živite od svog rada. Najčešće je potrebno da za svoj koncert budete i menadžer i izvođač, a naknadu ne dobijate. Ključ je entuzijazam.

MjuzNews: Puno vremena posvećuješ modernoj klasičnoj muzici koja je i među publikom koja voli klasiku, manje popularna. Šta je to što tebe inspiriše u ovim delima?

Ana Kovačević: Volim modernu klasiku jer donosi svež, novi zvuk. Istražuje nove mogućnosti instrimenta bez predrasuda, a ruši i konvencije u odnosu muzičar- publika. 

MjuzNews: Koje te je delo, od svih koje si do sada svirala najviše namučilo?

Ana Kovačević: Šuman – Fantazija.

MjuzNews: Pijanista kom se diviš je?

Ana Kovačević: S. Richter i S. Rachmaninoff.

MjuzNews: Najemotivniji koncert na kom si ikada bila je...

Ana Kovačević: Partibrejkersi u Domu omladine (smeh); koncert Sokolova u Barseloni.

MjuzNews: Koje delo ti je (za sada) ostalo neostvarena želja u smislu da želiš da ga sviraš, a još nisi imala prilike?

Ana Kovačević: Ima čitava biblioteka neostvarenih želja...

MjuzNews: Ispričaj nam malo više o programu koji ćeš izvesti u Guarneriusu.

Ana Kovačević: Debisi - nam donosi 3  zvučne slike - Pagode (evocira istok), Granade sa svom svojom raznolikošću kultura (Habanera, Mavri, Španska gitara), i Francuske bašte pod letnjim pljuskom. Šubertova Wanderer fantazija predstavlja život umetnika - lutalice i kapitalno je delo. Rahmanjinovljev Jorgovan je ustvari kompozitoreva obrada njegove pesme za ženski glas i klavir, čiji stihovi govore o izgubljenoj sreći koju još jedino nalazi u ovom cveću. Prelid je vrlo buran, kao mećava, ali koja se dešava u čoveku. 

Ostavi
komentar

Povezano