Klasika

07.06.2013.

Aleksandra Alivojvodić u subotu 8.6. u Guarneriusu Aleksandra Alivojvodić
foto: PR Photo
Aleksandra Alivojvodić u subotu 8.6. u Guarneriusu

Jedna od najboljih studenata operskog pevanja na FMU

U subotu, 8. juna 2013. godine, u Centru lepih umetnosti Guarnerius nastupiće sopran, Aleksandra Alivojvodić, jedna od najboljih studentkinja odseka za solo pevanje Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu i dobitnica brojnih nagrada, koja trenutno priprema svoje prve velike uloge na domaćoj i međunarodnoj operskoj sceni.

Aleksandra ce za publiku Guarneriusa prirediti veče popularnih arija i kompozicija autora poput Rosinija, Belinija i Lista a najbolji način da bliže upoznate ovu talentovanu, mladu damu, jeste da pročitate intervju koji je dala za naš portal, neposredno pred sutrašnji nastup.

Ulaz na koncert je slobodan.

MjuzNews: Kako se rodila ljubav ka solo pevanju?

Aleksandra: Ljubav prema pevanju se rodila još u najranijem detinjstvu, sećam se da sam stalno pevala i nagovarala majku da pevamo zajedno, to mi je bila omiljena razonoda. Konkretno ljubav prema solo pevanju se rodila posle prvog časa solo pevanja u nižoj muzičkoj školi.

MjuzNews: Da li se sećaš svog prvog nastupa?

Aleksandra: Bilo je to baš davno, ali se sećam veoma dobro. Imala sam 8 godina i pevala sam kao solista hora na nekoj priredbi u osnovnoj školi. Sećam se da sam imala veliku tremu, ali da sam u isto vreme bila preserećna.Mnogo mi se svideo taj osećaj.

MjuzNews: U kom trenutku si shvatila da će tvoj profesionalni poziv biti opera?

Aleksandra: Oduvek sam sebe videla u muzici, a shvatila sam da će to biti baš opera kada sam sa odprilike 15 godina odgledala operu Hofmanove priče koja mi se tada posebno dopala i poželela sam da jednog dana i ja budem deo takve priče.

MjuzNews: Koja uloga iz sopranske literature najviše odgovara tvom karakteru?

Aleksandra: Nisam sigurna jer svaka od uloga koja je namenjena mom tipu glasa po nečemu odgovara mom karakteru, a po nečemu ne. Mislim da je u tome cela draž jer imam priliku da eksperimentišem.

MjuzNews: Da li sebe vidiš u Srbiji ili u inostranstvu?

Aleksandra: Volela bih sebe da vidim u Srbiji, ali nisam sigurna koliko je to realno. U današnje vreme je svim mladima u Srbiji teško da pronađu dobar posao, a kamoli nama koji se bavimo klasičnom muzikom. Ipak, ako odem u inostranstvo i uspem da izgradim neku karijeru znam da ću se stalno vraćati u Beograd kad god budem mogla.

MjuzNews: Tvoj omiljeni operski pevač / pevačica je...

Aleksandra: Uh, teško pitanje. Ako baš moram da se odlučim za jednog omiljenog pevača onda je to L.Pavarotti. Što se tiče pevačica obožavam da slušam Joan Sutherland, Dianu Damrau, Renee Fleming, itd, ali ipak mi je najomiljenija Maria Calas jer me njene interpretacije uvek dirnu na poseban način.

MjuzNews: Najveću tremu imala si...

Aleksandra: Mislim da sam najveću tremu imala na prijemnom ispitu iz solo pevanja na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.

MjuzNews: Sanjaš da pevaš sa...

Aleksandra: Više sanjarim o tome šta bih pevala i gde bih pevala nego sa kim. Ali sad kad razmislim, sanjam o tome da pevam sa mojim sadašnjim koleginicama koje su mi ujedno i prijatelji. Mislim da bi to bilo fantastično.

MjuzNews: Osim klasične muzike slušaš i...

Aleksandra: Rok, muziku 70-ih, 80-ih itd. Zapravo slušam sve što mi se svidi nevezano za žanr, mada generalno više volim stranu nego domaću muziku.

Ostavi
komentar

Povezano