Klasika

02.12.2013.

90 godina od rođenja Marie Callas Maria Callas
foto: Youtube screenshot
90 godina od rođenja Marie Callas

Žena koja je obeležila opersku scenu XX veka

Ako se pitate šta znači novi logo kada otvorite pretraživač Google, razlog za to je devedesetogodišnjica rođenja jednog od najlepših soprana ikada!

Maria Callas je rođena 2. decembra 1923. godine na Menhetnu, kao Sophia Cecelia Kalos. Njeni roditelji su od početka imali disfunkcionalni brak, a mala Maria je od ranog doba pokazivala talenat za pevanje, koje je u početku mrzela! Zbog braka koji se raspada, njena majka Evangelia se seli nazad u Atinu, gde je Maria i dobila svoje muzičko obrazovanje, i gde je i započela svoju opersku karijeru.

U prvom delu karijere Callas je bila krupna žena – iako su je mnogi nazivali debelom, ona nikad nije imala više od 90 kilograma (bila je visoka 1,75m)! Tada je već nastupala u svim većim operskim kućama širom sveta, ali, kako je izjavila, težina joj je smetala jer se brzo umarala i znojila na sceni. Callas je odlučila da smrša, i tokom '53. i '54. godine skinula je skoro 40 kilograma, a i dan danas se spekuliše kako joj je to pošlo za rukom (neki kažu da je namerno zaradila pantljičaru?!?).

Posle ovoga je započela druga etapa njene karijere – status dive, tamne naočari i odevne kombinacije svetski poznatih brendova, polemike oko kvaliteta njenog glasa posle velikog gubitka težine, veza sa Aristotelom Onazisom, suparništvo sa takođe velikim sopranom Renatom Tebaldi, promene raspoloženja i eksplozivna narav samo su neke od mnogih stvari po kojima je Callas ostala upamćena!

Bez obzira na pomalo skandalozan život, glavna asocijacia na ime Maria Callas je jedan od najlepših glasova XX veka, čija izvođenja su otišla u istoriju klasične muzike! Svoj poslednji scenski nastup je imala 1965. u Royal Opera House u Londonu, pevajući u operi „Tosca“, a poslednje godine svog života provela je živeći u izolaciji u Parizu, gde 1977. godine umire od srčanog udara.

 

Ostavi
komentar

Povezano