Festivali

07.11.2013.

Završen 29. Beogradski Jazz Festival! Ana Sofrenović
foto: Stanislav Milojković
Završen 29. Beogradski Jazz Festival!

Kvalitetni nastupi i vraćanje stare slave!

Ovogodišnji Beogradski džez festival u produkciji Doma omladine Beograda je protekao više nego odlično – bilo da se govori o nastupima, drugim sadržajima ili broju posetilaca. Izgleda se džez polako vraća tamo gde mu je i mesto – u centru, a ne na marginama kulturnih dešavanja!

Ove godine publici je predstavljeno 80 džez umetnika iz 16 zemalja – SAD, Italije, Belgije, Izraela, Poljske, Srbije i drugih, kroz 16 koncerata (od kojih je čak 12 bilo rasprodato!!!) i 15 pratećih programa! Umetnički kvalitet ovog festivala je prepoznat ne samo od strane međunarodne muzičke i kritičarske zajednice, već i od strane naše publike, jer je Dom omladine i Sava centar posetilo preko 16 hiljada ljudi, a ono što je posebno interesantno jeste sve veća zainteresovanost mladih za ovaj muzički pravac!

Beogradski džez festival je jedina manifestacija ovog tipa u našoj zemlji koja je dobila recenzije u dva, svetski poznata, džez časopisa: „Jazztimes“ i „Downbeat“, kao i na vodećem džez portalu allaboutjazz.com! Takođe, ovo je jedina manifestacija čiji su događaji prenošeni direktno na globalnom muzičkom TV kanalu „Mezzo“!

Beogradski džez festival je dokaz da kultura i dalje postoji, i da se može organizovati nešto veoma kreativno i kvalitetno, bez obzira na prepolovljeni budžet, medijsku nepokriventost ili bilo koje druge prepreke, na koje su, čvrsto verujemo, organizatori naišli, ali i prevazišli, što je najbitnije!

Zato, jedno veliko BRAVO za ljude iz Doma omladine Beograda, a mi se unapred se radujemo sledećem festivalu!

 

Ostavi
komentar