Festivali

30.07.2013.

Za Dž: Kulturni diverzanti ovogodišnjeg Ajde Festa Za Dž
foto: Ajde Fest PR Photo
Za Dž: Kulturni diverzanti ovogodišnjeg Ajde Festa

Intervju

Čačanski bend Za Dž čine Janko Ćirković (vokal i gitara), Milenko Belić (gitara), Lazar Stefanović (bas) i Stefan Ćustović (bubanj). Na sebe su skrenuli pažnju učešćem u dokumentarnom filmu projekta E761, i pokazali da su spremni za saradanju, kao i da cene priliku da ljudima što više predstave svoj rad. Predstojeći nastup na Ajde festu (10.08.) bio je tema razgovora koji je Ivana Grujić obavila sa članovima benda a kroz koji saznajemo nešto ise o njihovom dosadašnjem radu, ali I planovima za budućnost.

Ivana Grujić: Izabrali ste interesantno ime za bend, pre svega ime koje se definitivno lako pamti, naravno da svi znamo šta taj izraz „za dž“ znači, ali da li isti za vas ima neko posebno značenje?

Za Dž: Jako interesantno, ali u isto vreme i problematično. Najčešće pitanje koje dobijamo je "da li svirate za dž", ali na to pitanje gledamo da ne odgovorimo. S druge strane ime benda se čak teško kuca na tastaturi jer slova stalno "beže" u zavisnosti od toga da li je ćirilično, latinično ili pak englesko pismo Ya Dy, За Џ, ...Imali smo priliku da sviramo na festivalu gde je na stolu benda bila štampana kartica na kojoj je pisalo "Za Dž", što je izazvalo opštu pometnju jer su ljudi očekivali da je besplatno pivo... Sve u svemu super ime za bend (smeh).

Ivana Grujić: Postojite od 2008. i puno toga se desilo za ovih pet godina vašeg rada i stvaranja, šta je to što biste izdvojili kao vaš najveći uspeh ili stvari na koje ste naročito ponosni?

Za Dž: Vreme brzo leti, baš smo mladi počeli da sviramo. Sada imamo po dvadesetak godina a već pet godina karijere. Iza nas je oko pedeset profi nastupa. Svakako su nam najveću podršku pružili članovi benda Čovek bez sluha. U Čačku smo im bili support na fenomenalnom koncertu, a onda su odlučili da nas zovu na koncertnu promociju "Događaj dana", a potom i u još par gradova. U Čačku smo uvek dobri domaćini, pa smo nastupali sa velikim brojem bendova, između ostalih sa bendom Dža ili bu, Kandom Kodžom i Nebojšom, Ludim Krawama itd. Prošle godine smo imali i tu čast da nastupimo na Garden stage-u Arsenal Fest-a. Svirali smo i ispred Hladnog Piva na Vodova festivalu, PRiČa festu, gitarijadi u Čačku. Zimus smo se trudili da obiđemo sve centre po Srbiji kako bi ljudima najbolje preneli naš autorski materijal koji je nastajao godinama. Imali smo strašno dobru svirku u CK13 u Novom Sadu, obišli smo i kulturne centre Zaječar i Pirot, prvi punk rock festival južne pruge Juridicum u Nišu, svirali tradicionalni prednovogodišnji koncert LUR-a u kragujevačkom Domu Omladine, Suboticu itd. Možemo da pomenemo i da smo 2011. bili pobednici čačanske gitarijade i da smo iste godine snimili svoj prvi EP (“Mesto zločina”) uživo u Domu kulture u Čačku.

Ivana Grujić: Uskoro vas očekuje nastup u Kruševcu, u okviru letnjeg Ajde festa, iako vas publika već poznaje i mnogi prate vaš rad ipak, kako biste sebe predstavili kruševačkoj publici, kao i onima koji do sada nisu imali priliku da vas čuju?

Za Dž: Dolazimo iz Čačka i donosimo garažni indi rok zvuk. Volimo da se dobro provodimo na bini i da tako prenesemo energiju na publiku. Sve što radimo je rokenrol, ponekada malo obojen modernijim zvukom, ponekad pankom ili bluzom, jer svi mi imamo različite muzičke idole, ali na kraju sve ipak stane u rokenrol.

Ivana Grujić: Koja je vaša prva asocijacija na Ajde fest - festival Avgust jednog diverzanta?

Za Dž: Pošteno, prva asocijacija za bilo šta, vezano za Kruševac nam je bend ZAA. To je odličan gradski brend. A što se festvala tiče, u  poslednje vreme smo često govorkali između sebe da bismo voleli da zauzmemo mesto u lajnap-u Ajde festa. Nas realno veći festivalski brendovi ne privlače preterano, jer ni mi nismo još dovoljno privlačni njima. Zaista se radujemo ovom nastupu, jer festival želi da ponudi gradu dobar provod a da pritom očigledno ne gađa liniju komercijalnosti, koja je glavna odlika većine festivala.

Ivana Grujić: Kako vam se dopada ideja da se u okviru jednog festivala (Ajde) obuhvate različiiti sadržaji, kao što su  radionice, tribine, izložbe, kao i filmske projekcije i naravno muzički deo festivala u kome ćete i vi ove godine učestvovati?

Za Dž: Za Dž je veoma posvećen bend celokupnoj kulturološkoj mapi. Možete da primetite ako pratite, stranicu benda, da stalno osvežavamo video i foto bazu. Smatramo da je muzika samo jedan deo te priče koju bend treba da ima. Članovi benda su takođe okrenuti raznim projektima, od audio-video produkcije, preko animacije i slično. To sve ne može jedno bez drugog. Oduševljeni smo konceptom festivala. Sve to potvrđuje gore pomenutu priču linije kojom ide ovaj festival. Organizacijo, svaka čast! (osmeh)

Ivana Grujić: Kako je slogan ovogodišnjeg Ajde festa “kulturna diverzija”, šta za vas to predstavlja i da li sebe, eventualno, vidite kao kulturne diverzante?

Za Dž: Hahaha "kulturna diverzija" super zvuči... Svakako se rokenrolom bavimo iz ljubavi i strasti iako je on gurnut negde na periferiju na našem podneblju. Zato što je teško zato je i dobro! Za Dž - kulturni diverzanti.

 

Ivana Grujić: Za  kraj, šta biste voleli da publika o vama zna, a da to nismo pomenuli u okviru predhodnog razgovora?

Za Dž: Eto želimo da pozovemo Kruševac i okolinu na druženje. Za Dž će izvesti nekoliko numera sa albuma "Realnost zove" koji će svetlost dana ugledati verovatno u septembru i to pod etiketom renomiranog izdavača.  Tu je 14 pesama koje su doživele studijske verzije. Album smo radili u studiju "Wild Cat" sa producentom Milošem Markovićem. Rešili smo da album bude na nosačima zvuka, ne zato što je CD neko genijalno rešenje, već da imamo šta da potpišemo kada budemo radili promociju albuma. Ako se stvari budu odvijale planiranim tokom, biće tu i još jedan zaboravljeni nosač zvuka za iskrene audiofile (a ne govorimo o vinilu (osmeh)). Za kraj, želeli bismo da pomenemo i neke ugovorene nastupe u narednim mesecima. Prve sedmice avgusta putujemo za Hrvatsku na Ferragosto Jam. Potom dolazimo kod Vas u Kruševac, a u planu je i jedan veoma zanimljiv događaj u Užicu ali o-tom-po-tom.

Ostavi
komentar

Povezano