Festivali

05.06.2014.

Viva Vox na ovogodišnjem Nišvilu Viva Vox
foto: PR Photo
Viva Vox na ovogodišnjem Nišvilu

Hor Viva Vox će ove godine nastupiti na Nišvilu trećeg dana festivala, u subotu 16. avgusta

Pored svog standardnog repertoara ansambl će izvesti i blok gospel pesama kao i džez standarda.

Hor Viva Vox iz Beograda, predvođen dirigentkinjom Jasminom Lorin (intervju pročitajte klikom OVDE), postoji od 9. maja 2005. godine, a u poslednje dve godine specijalizovao se za izvođenje popularne muzike isključivo glasovima, bez instrumentalne pratnje (a cappella), uz ritmičku podršku bitboksa, vokalne tehnike kojom se imitiraju zvuci bubnjeva i perkusija, po čemu su jedinstveni u našoj zemlji.

Širu popularnost u zemlji i svetu stekli su u julu 2011. godine, kada je video snimak njihovog izvođenja pesme „Du hast“ nemačkog benda Rammstein postao viralni hit na društvenoj mreži YouTube. Usledio je koncert u beogradskom Sava Centru 1. decembra 2011. godine, za koji su karte bile rasprodate već dve nedelje unapred. Na ovom koncertu prvi put su u svom maniru izveli miks pesama britanskog benda The Prodigy koji je po popularnosti nadmašio njihovu obradu pesme „Du hast“. Samo godinu dana kasnije, početkom decembra 2012., Viva Vox je pred prepunom velikom salom Sava Centra održao ne jedan, već tri rasprodata koncerta u nizu. Ipak, njihova energija najbolje je došla do izražaja na velikim domaćim rok festivalima Belgrade Beer Fest 2012. i EXIT 2013. godine, koji su zvanično i otvorili. Ostatak sveta dobio je priliku da ih sluša uživo na turnejama u Kini, Poljskoj, Češkoj, Austriji, Belorusiji i mnogim drugim zemljama.

Vrhunac njihove dosadašnje karijere predstavlja koncert u sali Generalne skupštine Ujedinjenih Nacija povodom proslave Srpske nove godine 14. januara 2013. godine, kojim su preuzeli odgovornu ulogu kulturnih ambasadora naše zemlje pred celim svetom. Kao jedini muzički sastav iz Srbije koji je ikada nastupio u ovoj dvorani, Viva Vox se pridružio listi probranih svetskih muzičara kojima je pripala ta velika čast.

Ostavi
komentar