Festivali

12.10.2013.

Tango - misao koja se pleše Angel & Claudia
foto: PR Photo
Tango - misao koja se pleše

10. Beogradski tango festival od 1. do 3. novembra

Jubilarni Deseti Beogradski Tango Festival održaće se u periodu od 1. do 3. novembra 2013. godine, pod pokroviteljstvom ambasade Republike Argentine.

Umetnici iz Argentine i sa Balkana okupili su se u želji da prikažu svu širinu tango kulture, pre svega repertoarom u kojem su sadržane tango numere iz svih epoha. Kao centralni događaj posebno ističemo Gala Tango spektakl pod nazivom „Tango de mi Vida“ , uz nastup kvinteta Beltango, najpoznatijeg svetskog tango orkestra izvan Argentine,  koji ove godine slavi 15 godina postojanja, kao i gostujućih plesnih parova iz Buenos Airesa. Specijalni gost Festivala biće tango pevač iz Urugvaja – Eduardo Gimenez, čiji glas spada u redove najvećih svetskih tango baritona današnjice.

Ovaj svojevrstan tango vremeplov započinje kompozicijama s kraja 19. i početka 20. veka, prateći muzičko-plesnu evoluciju tanga dugu preko sto godina – od prvih velikih hitova Karlosa Gardela i Herarda Matosa Rodrigeza, preko zlatnog doba tanga 40-ih godina prošlog veka, perioda Osvalda Pugliesea 60-ih, pa do neprevaziđenog zvuka oca modernog tanga Astora Pjacole 80-ih, da bi nakon toga bio predstavljen i uticaj drugih zemalja na razvoj tanga, koji svoju poslednju evolucionu etapu doživljava upravo danas, kroz stvaralaštvo muzičara balkanske regije i pravca „Balkango“.

Festival se već tradicionalno odvija na najatraktivnijim lokacijama Beograda: u dvorani Kolarčeve zadužbine (Tango spektakl –  svečano otvaranje 1. novembra u 21h), Centralnom domu Vojske Srbije (plesne večeri – milonge), kao i u Centru lepih umetnosti Guarnerius.

Ove godine Festival će imati i dve pretpremijere: u Zagrebu u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog (29. oktobar u 19:30h), i u Novosadskoj Sinagogi (31. oktobra u 20h).

Ostavi
komentar

Povezano