Festivali

30.05.2014.

Secret Life na Mikser Festivalu: Intervju Secret Life
foto: Mikser PR Photo
Secret Life na Mikser Festivalu: Intervju

“Prošvercujte što više uživanja za sebe!”

MjuzNews: Kako je nastao projekat Secret Life?

SECRET LIFE je proizašao iz delovanja grupe VROOOM sa jedne, i komponovanja za brojne pozorišne predstave i razne druge manifestacije sa druge strane. Jedan od razloga nastnka Secret Life-a je i činjenica da se pozorišnoj muzici malo dozvoljava da “povede izraz”, a svakako se i prenebegava činjenica da publika na koncertu osim što sluša, ona i gleda, i ta slika bi mogla biti nešto živopisnije od muzičara koji se klate u ritmu melodije.

MjuzNews: Šta biste izdvojili kao jednu, najvažniju, zajedničku crtu koja povezuje sve članovevašeg kolektiva a znamo da se radi o izuzetno kvalitetnim muzičarima sa bogatim iskustvom.

Jednomrečju– sloboda! Sveštonamutrenutkudiktiraličniukusjedozvoljenoikoristiseisključivozapostizanjeuživanja. Tu nema mesta ubeđenju upostojanjeobjektivnih, odnosnopravih, vrednostiuumetnosti, kojevaljapoštovati. Našakomunikacijajeljudska, potpuno lišena analiza muzickih formi.

MjuzNews: Vaš performans je veoma specifičan – recite nam pre svega zašto ste ga nazvali „Odvaraćanje“?

„Odvraćanje“je sama tema nastupa grupe SECRET LIFE. Šta sve čovek radi da bi odvratio misli od nepodnošljive činjenice da je život besmislen, neposredno prikazuje video koji je sinhrono montiran sa ritmom kompozicija, a posredno tekstovi pesama.

MjuzNews: Šta je to što čovek treba da spozna a ne uspeva zbog „odvraćanja“ pažnje koja serasipa na nebitno?

Ljudski spoznajni aparat (čula i svest) je nemoćan da pruži odgovor na jednostavno pitanje: koji je smisao postojanja čoveka? Lakoverniji uspeju da, u manjoj ili većoj meri, poveruju u neku priču o tom smislu, za koju im logika po prirodi stvari ne daje osnovu, dok drugi žive bez ikakvog odgovora. No, i prvi i drugi ne provode  vreme baveći se pomenutim problemom, već se, naprotiv, uglavnom zatrpavaju aktivnostima koje upravo služe da se odvrate misli od ovog pitanja, sa ciljem da se ublaži nepodnošljiv osećaj nepostojanja odgovora. Dobar deo čovekove sreće zavisi od pronalaska ličnog, delotvornog, efikasnog odvraćanja.

Kad nema smisla (kao sto ga izvesno i nema), nema ni čime da se odmeri bitno –  i razdvoji od nebitnog! Moj izbor je da, bez želje da na bilo koji način sebi objašnjavam zašto, bezrezervno verujem da ljudi ne smeju da se ponašaju fizički agresivno jedni prema drugima. Sve ostalo (ali zaista sve) je relativno, stvar ocene trenutnih mišljenja i osećanja, koja se već u sledećem trenuku mogu značajno promeniti!

MjuzNews: Sa kojom porukom želite da publika izađe sa vašeg nastupa?

Ne znam za ostale članove grupe, ali moja jedina želja je da publika  tokom tih sat i po , koliko traje naš nastup, na neki način uživa! Da li zato što im je uzbudljiva muzika, ili im je video iza nas interesantan, ili su pak fascinirani izgledom naših pevačica, možda se zaljubili u nekog ko je takođe u publici, baš tad ih prošla glavobolja, nastup im pokrenuo neke prijatno perverzne misli, ili su se osetili dobro bez ikakvog jasnog razloga – potpuno je nevažno! Dakle, u suštini nema poruke, ali ima “preporuke” da  na neki način, u okviru važećih zakonskih normi, pokuša da se prošvercuje što više uživanja za sebe!

MjuzNews: Da li muzika ima snagu da promeni svet?

Prirodu apsolutno ne, a sa društvom mi se čini da je stanje sledeće: svi pokušaji političke subverzije u umetnosti, a naročito u manje popularnoj umetnosti kao što su neki muzički žanrovi ili, recimo, pozorište, liče na poklič “nepravda!”starog crtanog lika Kalimera! Mnogi su na toj “subverzivnosti” izgradili karijere (kao i finansije), manji broj nesrećnika je zaradio i po koju sankciju od države, i ako zanemarimo knjiška preuveličavanja, stvarna snaga uticaja na velike društveno-političke promene je, objektivno, zanemarljivo mala! Naravno, i te kako je moguće napraviti dobru pesmu ili predstavu čija je tema neki oblik kritike društva, ali koristiti muziku i pozorište kao politički instrument je zaista naivno!

Ono što ja ne razumem je pitanje zašto pojedini autori ne vide značaj i važnost u umetnosti ukoliko nema eksplicitnog društveno-političkog angažmana?! Šta ostaje samom čoveku, sa besmislom života, ako je u datom trenutku podmirio egzistencijalne potrebe i ako nije religiozan? Ostaju mu uživanja! Ako izuzmemo seks (koji je strahovito kratkotrajan), hranu i opijate (nešto dugotrajniji), najintenzivnije dugotrajno uživanje taj isti čovek naći će u umetnosti! Zar je to nevažna društvena funkcija? To je funkcija koja daje iluziju o smislu života, dakle, reklo bi se nešto esencijalno važno kako za čoveka, tako i za društvo.

MjuzNews: Secret Life na Mikser festivalu... Šta da očekujemo?

Očekujte pretenciozno nastojanje grupe SECRET LIFE da vas zabavi zvukom i slikom, a možda i uspeh ovakvog stremljenja. Koncert je 6. juna u 22h.

Ostavi
komentar

Povezano