Festivali

03.06.2014.

Roman Goršek: "Izgubljen je odnos prema muzici" Plejboj
foto: Aleksandar Branković
Roman Goršek: "Izgubljen je odnos prema muzici"

Kultna beogradska grupa Plejboj nastupiće na otvaranju predstojećeg Mikser Festivala (5.-8. jun), i tim povodom smo razgovarali sa Romanom Goršekom, sa kojim smo pričali o predstojećem nastupu, ali i o trenutnoj muzičkoj situaciji, kao i razlikama u odnosu na nekadašnju scenu i njenim, sada izgubljenim, standardima...

MjuzNews: Okolnosti su se svakako po mnogim pitanjima promenile od kako ste, pre više od 20 godina, počeli sa radom. Da li je bilo lakše onda ili je lakše sada?

Roman: Ispostavlja se da je nekada bilo mnogo više publike za rock muziku i da je publici bilo važno i bitno da pronađe svoj omiljeni bend ili žanr! Sada su mladima na istoj plejlisti i rap i pop i narodnjaci, a tako se gubi odnos prema muzici i sve postaje nebitno i nevažno! Sad je mnogo lakše doći do studija i prvih snimaka, jer svako može da snimi šta želi i kako želi, ali sa druge strane, kvantitet u tom slučaju i ne znači kvalitet! Bolji su tehnički uslovi i načini promocije, i nije važno koliko dobro sviraš, već da li si uspeo da se nametneš (novim) medijima. Raznovrsnija je ponuda i moze se čuti svasta zanimljivo, ali na žalost to ne mora da znači da će ikada doći do neke velike publike, što možda i nije ni važno, ako već muzičari ne žive od muzike…

MjuzNews: Kako iz vaše perspektive izgleda domaća scena danas i da li se slažete sa optimistima koji smatraju da su stvari mnogo bolje nego pre par godina?

Roman: Pa mogu da kažem da su, što se tiče organizacije koncerata, razglasa itd., stvari bolje svakako danas, međutim, veliki je nedostatak ideja bez obzira na tolike mogućnosti. Meni je zapanjujuće da se posle promena 2000. godine turbo folk muzika toliko etablirala na državnom nivou, pa mi je u odnosu na zastrašujuće devedesete sad nekako lošija muzika, jer nema mnogo bendova sa nekim stavom i mišljenjem. U svakom slučaju, što se tiče mlađe Rock'n'Roll scene, ima odličnih bendova kao što su Repetitor, Straight Mickey & The Boyz itd. koji i dalje imaju pravu i iskrenu energiju u sviranju i nastupu uživo, što je negde osnova za dobru priču.

MjuzNews: Za vas se kaže da ste, između ostalog, poznati i po veoma retkim live nastupima. Zašto je to tako?

Roman: Sticajem okolnosti, poslednjih godina su Plejboje zvali samo u nekim posebnim prilikama i mi smo se namenski skupljali za Exit, Jelen Live, InJection… Pre dve godine, kada su nas zvali za Beer Fest 2012, dogovorili smo se da ponovo počnemo da pravimo pesme i da nastavimo sa svirkama. Tako smo i snimili dve pesme i spot za pesmu “Nemam Vremena”. Uglavnom smo svirali u regionu prošle godine, a verujem da ćemo ove više, i na domaćem terenu! Inače, uglavnom sviramo na mestima na kojima postoje odgovarajući i zadovoljavajući uslovi za naš nastup.

MjuzNews: Ovih dana nastupate na Mikser Festivalu - šta spremate za ovu priliku?

Roman: Plejboji će svirati u standardnoj postavi –  bubanj, bas gitara i sax. Sviraćemo neke nove pesme kao i neke sa prvog albuma “Sviraj Dečko”, koje dugo nismo izvodili uživo. Imamo i fenomenalnog novog bubnjara Milana Bjedova, i eto prilike da se publika sa njim upozna jer su Plejboji nekako uvek bili poznati po odličnim bubnjarima. Radujemo se posebno ovom nastupu jer smo redovni posetioci Mikser Festivala prethodnih godina i drago nam je da imamo priliku da po prvi put sviramo, i to na samom otvaranju festivala! Čitav život smo okruženi ljudima iz sveta umetnosti i dizajna, pa smo na razne načine povezani i sa ostalim učesnicima ovog renomiranog festivala umetnosti.

MjuzNews: Šta biste, sa muzičkog dela programa Mikser Festivala svakako preporučili našim čitaocima, osim, razume se, vašeg nastupa?

Roman: Mislim da će zanimljivi biti Jarboli, koji sviraju istog dana kada i mi , Fish in Oil, Veliki Prezir, a ne bih zaobišao ni “Trese, lupa, udara” ekipu iskusnih muzičara...

Još jednom vas podsećamo da se muzički deo Mikser Festivala održava od 5. do 8. juna, a sav prihod od prodatih karata biće uplaćen u fond namenjen stanovništvu ugroženom od poplava.

Kupi kartu, pokaži solidarnost! 

Ostavi
komentar