Festivali

04.06.2016.

Popodnevni razgovor sa Elementalom Elemental
foto: Maja Bota
Popodnevni razgovor sa Elementalom

Pričali smo o muzici i Mikser Festivalu

U susret nastupu na Mikser Festivalu koji će biti u sredu, 8. juna, razgovarali smo sa članovima benda Elemental. O pripremi novog albuma „Tijelo“, kao i kreativnom procesu i muzici uopšte, sa nama su razgovarali Shot i Remi.

MjuzNews: U današnje vreme, kada nije baš popularno izbacivati dupli album ili album koji ima više od deset pesama, vi ste sastavili album od 18 pesama i to baš kada postojanje benda puni 18 godina, da li je to puka slučajnost ili namerni poklon za punoletsvo?

Shot: Pa nije bilo u startu, onda kada smo počinjali raditi na albumu, baš ciljano da to bude 18 pjesama za 18 godina benda. Radili smo po malo i nismo brojali koliko smo napravili i što nas još čeka. Nama je taj proces stvaranja albuma jedan oblik višemjesečne meditacije u kojoj čekamo zajednički trenutak kada ćemo nešto što smo stvorili proglasiti zaokruženom cjelinom. To je onda taj album koji izadjemo. Ovdje se dogodila čista slučajnost da nakon svih filtriranja da dođemo do onih pjesama koje nam svima u bendu 100% leže to ispadne da je baš 18 pjesama. Znali smo da imamo previše pjesama da bi sve stale na jedan CD i vrlo rano je bilo jasno da će ovaj album biti dupli. Ali tek kada smo sve usnimili shvatili smo taj čarobni broj 18. Tako je valjda moralo biti!

MjuzNews: Cover art novog albuma je jako lep, pomalo nam izgleda kao moderna verzija Matisovog Plesa, koja je pozadina odabira bas tog omota za album?

Remi: Za ilustraciju na omotu zaslužan je Miron Milić, poznati ilustrator i street arter, s kojim smo zajedničkim istraživanjem i razgovorima došli do finalnog rješenja. Htjeli smo se poigrati s idejom tjelesnosti, taktilnosti, slobode i suptilnog eroticizma, mislim da smo to i uspjeli. Miron nam je ponudio nekoliko rješenja od kojih smo na kraju odabrali ovo. Ponudili smo i dodatni sadržaj za sve koji kupe originalni CD – naime, kad se otvori kutijica, unutra je veliki plakat s ilustracijom naslovnice za one koji si ga žele staviti na zid! Art director cijelog oblikovanja i vizualnog imidža Elementala je Dušan Jungić. On se pobrinuo da sve bude usklađeno.

MjuzNews: Pesma Goli i Bosi je osvojila nagradu Porin za pesmu godine kao i nagradu za "Najbolju izvedbu grupe sa vokalom". Čestitamo vam! Kako vi doživljavate ovo osvajanje hrvatskog Gremija?

Shot: Ma potpuni šok! Za pjesmu Goli i Bosi, kada smo pustili kao najavni singl za album, nekako smo osjećali da bi mogla dobro kotirati na top-listama. To je onako – pustiš singl u javnost i držiš fige da se što više zavrti. I dogodilo se da se zavrtio i bolje nego smo očekivali. Prošla je i ta nominacija za pjesmu godine na Porinu, ali mi smo u tom trenutku bili uvjereni da je to najviše što možemo. I bili smo super-zadovoljni! Već je i to bilo puno više nego smo ikada očekivali! Pozvali su nas na ceremoniju dodjele nagrade Porin i mi smo tamo otišli u totalno zezanje. Ali to da će Goli i Bosi dobiti nagradu za pjesmu godine se niti malo nismo nadali. Najbolje to opisuje to što nismo niti smislili kome sve moramo zahvaliti ako dobijemo nagradu. Probaj samo zamisliti naš šok kada su nas pročitali i uručili nam statuu!

MjuzNews: Da li je pesma "Oni dolaze" čisto političkog karaktera ili ima veću simboliku i metaforu za nešto dublje, vama bliskije?

Remi: Nastala je u vrijeme kad su se u Hrvatskoj skupljali potpisi za mijenjanje Ustava, zbog pitanja istospolnih zajednica – naime, pokušavalo se ustavom redefinirati što znači obitelj. To je bio prvi impuls koji me natjerao da napišem svoje strofe i refren, a onda sam pišući, i proširila metaforiku pjesme na nešto što se zapravo može primijeniti na opće stanje u kojem „oni dolaze“ u odnosu na sve nas koji razmišljamo malo drukčije od dominantne većine. Zato mislim da pjesma ima univerzalnu poruku.

MjuzNews: Da li ste pratili Eurosong? Kako vam se dopao odabir Nine Kraljić za predstavnicu Hrvatske kao i sam njen nastup?

Shot: Pa lijepo je Nina pjevala, imala je prekrasnu haljinu, doživjela je kako je to na zapadu kada ti na probama nitko ne kaže “ne” i nema tehničkih problema. Siguran sam da je za nju to jedno prekrasno iskustvo. Samo je šteta što taj Eurosong nema nikakvog doticaja sa stvarnim životom, s koncertnom aktivnošću i nekom popularnošću dužom od tih par tjedana kada se on odvija. A bio je nekada stvarno relevantan!

MjuzNews: Nastupate na ovogodišnjem Mikser festivalu, koji se održava od 8-12. Juna, šta ste spremili za taj nastup i da li pravite neke promene u setlisti u zavisnosti od publike pred kojom nastupate?

Remi: Kad god nastupamo, dajemo najbolje od sebe. Čak i kad tehnički uvjeti ili okolnosti nameću drukčije. Mislim da tako razmišlja svaki izvođač kojem je stalo do publike – uvijek razmišljaš da želiš predstaviti sebe i svoju muziku u najboljem svjetlu. Nastupi uživo najbolji su test za bend i pjesme – ako ih ljudi dobro prihvate, nema prepreka! Za Mikser festival pripremit ćemo najbolje s prethodnih albuma i glavno težište staviti na novi album „Tijelo“ jer smo trenutno u periodu da upravo te pjesme predstavljamo publici! Bit će super svirka, obavezno dođite!!!

Potvrdite svoj dolazak na koncert i preslušajte album "Tijelo" u celosti ovde.

Ostavi
komentar

Povezano