Festivali

07.05.2020.

Oglasio se EXIT
foto: EXIT PR
Oglasio se EXIT

Verovatno novi termin uskoro

Prekid vanrednog stanja vraća mnoge na posao, dok su ipak neke industrije ostale u neizvesnosti. Pominje se bioskop na otvorenom, ali je pitanje kada ćemo moći da uživamo u koncertima i plešemo uz omiljene didžejeve.
 
Održavanje EXIT festivala je dovedeno u pitanje, a oni su se tim povodom konačno oglasili pismom čiji deo prenosimo. 
 
"Nije sporno pitanje promene formata i pomeranja datuma festivala, ali je za zvaničnu odluku neophodna i koordinacija sa nadležnim institucijama na svim nivoima. EXIT je najsloženiji događaj na prostoru jugoistočne Evrope i jedan od najvećih festivala sveta, pa je promena formata i datuma ogroman organizacioni poduhvat. Za organizaciju ovogodišnjeg festivala sklopljeno je više stotina ugovora sa izvođačima, produkcijama, hotelima i drugim privrednim subjektima iz zemlje i sveta. Da bi se ovi ugovori raskinuli, između ostalog je potrebno i da se ispuni uslov više sile koji će biti validan pred zakonima bilo koje evropske ili svetske zemlje. Ovo je razlog zašto su i drugi najveći evropski festivali kao što su Tomorrowland, Sziget i brojni drugi, u skladu sa preporukom krovne evropske festivalske asocijacije Yourope, pomeranje datuma objavili tek nakon što su njihove države donele mere o zabrani masovnih okupljanja za taj period godine, kao i ekonomske i pravne mere koje njihove festivale štite od gašenja. Ovo poslednje je sadržano i u apelu koji je „Yourope“ nedavno uputio Vladi Republike Srbije.
Mi se iskreno nadamo da će cela zemlja, pa sa njom i EXIT, ali i ostale važne manifestacije kao što su Guča, Beer Fest, Nišvil, Lovefest, Arsenal i brojne druge, te celokupna turistička privreda i ceo sektor kulture, ipak stati na noge i nastaviti dalje sa radom čim pre, jer je to svima u državi u interesu. Možda neko ko radi u drugim sektorima privrede, danas ne misli tako, ali kada jedan deo društva ekonomski oslabi, onda i ekonomska moć celog društva posledično pada. Nije nemačka vlada prvo pomogla najteže pogođene manifestacije zato što su Nemci narod koji voli da se igra i veseli, već zato što razumeju upravo ovaj princip da se rupa krpi bez obzira gde je nastala da ne potone ceo brod."
 
Ostavi
komentar

Povezano