Festivali

25.07.2014.

Nišville: Ko su domaća imena na jazz festu? Milan Petrović Quartet
foto: Nišville PR Photo
Nišville: Ko su domaća imena na jazz festu?

Etablirana imena i mlade nade

Predstavnika domaće muzičke scene na predstojećem Nišville festivalu ima mnogo, od ljudi koji su već izgradili ime u svetu muzike, do mladih nada pred kojima tek predstoji manje ili više težak put muzike! U okviru glavnog programa nastupiće Vlada Maričić Latin Jazz Band feat Nidia Moya, Sastav Irene Blagojević, „Fish in Oil“, „Moba“ i „Proces“, a na ostalim binama još tridesetak bendova, koji nam dolaze iz raznih krajeva naše zemlje.

Vlada Maričić Latin Jazz Band nastupiće zajedno sa kubanskom pevačicom Nidiom Moyom, 15. avgusta, prve večeri festivala. Muzika ovog sastava je spoj jazz-a, latino i funk ritmova, kao i tradicionalnih melodija ovog prostora, a „skriveno oružje“ ovog benda je preksusionista Lazaro Del Toro Vega, sa Kube, koji svojim umećem na udarljkama daje posebnu notu čitavom sastavu. Maričić je publici najpoznatiji po svojoj kompoziciji „Bolero Negotino“, koja već šest godina za redom služi kao muzička podloga za špice na RTS-u.

Irena Blagojević, flautiskinja i pevačica, i njen sastav, nastupaju drugog dana festivala, 16. avgusta. Kao diplomirani flaustista, Irena je gradila karijeru u klasičnoj muzici, radeći istovremeno kao profesor flaute. Njena druga velika ljubav je pevanje, a da joj i to ide od ruke potvrđuje prva nagrada sa festivala „Slavenski bazar“ u Kijevu. Od 2008. godine Irena je u svojoj karijeri napravila preokret, a njen album „Jutro bez ljubavi“, na kojem je uradila dobar deo muzike, tekstova i aranžmana, predstavlja jednu veoma zrelu interpretaciju.

Fish In Oil se vode kao predstavnici novog zvuka, i oni će nastupiti poslednjeg dana festivala, 17. avgusta. Njihova muzika predstavlja fuziju različitih stilova, a do sada su objavili dva albuma – debitantski „Poluostrvo“ i „Drnch“. Imali su veliki broj nastupa širom regiona, i sarađivali su sa brojnim isktaknutim muzičarima naše scene.

Početak i kraj glavnog programa obeležavaju tradicionalno sastavi iz Niša, a ove godine čast otvaranja je pripala bendu Moba, koga čine muzičari različitih generacija, i koji će izvesti numere sa svog albuma „Sećanja“. Njihov specijalni gost biće pevač Oliver Katić, koga je šira publika već upoznala. Nišville ove godine zatvara sastav Proces, takođe iz Niša, koji postoje od 1995. godine. Njihova muzika se može okarakterisati kao ska/reggae/punk, a do sada su objavili dva albuma („Dušanova ulica“ i „MySka Pesma“), imavši veliki broj koncerata i festivalskih nastupa tokom godina.

Na ostalim binama, u okviru besplatnih programa Nišvilla, čeka vas još oko tridesetak bendova, koji dolaze iz raznih krajeva naše zemlje, mada će biti i gostiju iz SAD-a i Kanade.

Vidimo se na Nišvillu!

Ostavi
komentar