Festivali

25.06.2013.

Nile Rodgers sa svojim bendom Chic otvara EXIT 2013! Nile Rodgers
foto: EXIT PR Photo
Nile Rodgers sa svojim bendom Chic otvara EXIT 2013!

Bez preterivanje najveće ime u istoriji savremene muzike

EXIT će ove godine početi u velikom stilu, nastupom jednog od najvećih muzičara i producenata u istoriji muzike Nile Rodgersa koji na Petrovaradin dolazi sa svojim originalnim bendom Chic!

Nije preterivanje reći da je Nile Rodgers verovatno jedan od najuticajnijih ljudi u istoriji moderne muzike. Rođen je 1952. godine u New York-u. Muzikom je počeo da se bavi 1970. godine kada upoznaje basistu Bernarda Edwardsa sa kojim osniva svoj prvi bend New York City koji je izbacio tada veliki hit „I'm Doing Fine Now“. Naredne tri godine su neprekidno bili na turneji i čak bili predgrupa za The Jackson 5 tokom njihove prve turneje 1973. Drugi album nije ponovio uspeh prvog ali Nile i Bernard nisu odustali već udružuju snage sa bubnjarem Tony Thompsonom sa kojim osnivaju novi bend The Boys. Iako su privukli dosta pažnje ni sa ovim bendom nisu uspeli da dobiju ugovor pa se sve završilo svirkama u lokalnim klubovima. Nije pomoglo ni to što su ime benda promenili u The Big Apple Band, naprotiv, ime je bilo problematično jer je u to vreme, još jedan umetnik iz New Yorka, Walter Murphy, kosristio isto ime za svoj bend pa je došlo do totalne kofuzije. Konačno, 1976. godine Nile i Bernard dolaze do imena Chic a uskoro su usledili hitovi poput „Everybody Dance“ (1977), „Le Freak“ (1978), „I Want Your Love“ (1978) a ostalo je istorija...

Ono što je fascinatno u biografiji ovog čoveka je to što je priča o Chic-u samo jedan mali deo njegove karijere!

Pazite sad ovo: kao producent radio je sa: Madonnom, David Bowiem, Duran Duranom, Mick Jaggerom, Michael Jacksonom, Dianom Ross, INXS, Robertom Plantom i naravno sa Daft Pankom! Već smo se naježili deset puta a nisamo nabrojali ni pola! Možda najbolju ideju o tome ko je Niel Rodgers i koliko je ogromna njegova uloga u svetu moderne muzike možete dobiti ako pogledate sjajan EXIT-ov promotivni video na linku niže. Nakon ovog malog kolaža, koji opet obuhvata samo jedan deo njegovog opusa, čovek ne može a da se ne zapita – a šta Nile NIJE radio?

Vidimo se, NARAVNO!

Ostavi
komentar

Povezano