Festivali

20.07.2015.

MjuzNews Musicology intervju: Miša Relić Miša Relić
foto: PR photo
MjuzNews Musicology intervju: Miša Relić

"Musicology nije jazz festival već festival dobre muzike"

Posle više od uspešnog prvog izdanja Musicology festivala, organizacija ove godine diže standarde i u četri dana predstavlja neka od najaktuelnijih svetskih imena kada je reč o živoj svirci. Posetioci će ove godine imati prilike da slušaju The Brand New Heavies, Gregoryja Portera, Liv Warfield & The New Power Generation Hornz i Electro Deluxe kao hedlajnere i njihove domaćine Duška Gojkovića i Belgrade Summit Octet, Marčela i Napeti Kvintet, Qzama Quartet i Ničim Izazvan

Festival počinje za tri dana (23 - 26. jul), a mi smo imali prilike da razgovaramo sa čovekom koji stoji iza festivala, Mišom Relićem. Miša u intervjuu govori o prošlogodišnjim i ovogodišnjim hedlajnerima, dugoročnim ciljevima Musicology festivala i Prince-u. 

Karte za festival koji će se održati na Bitefartcafe Summer Stage-u na Kalemegdanu još uvek možete da kupite na svim prodajnim mestima DD Tickets i Eventima i u Bitefartcafeu u Mitropolita Petra 8. 

INTERVJU

MjuzNews: Da li je naslov festivala „Musicology“ inspirisan Prince-ovim albumom iz 2004. godine i da li je to ta veza sa Liv Warfield?

MIŠA RELIĆ: Ja sam veliki fan Prince-a. To je jasno i kroz moj autorski rad i kroz sve što radim do sada. Odgovor je – i jeste i nije. Prvo, ta pesma je fenomenalna i taj album je fenomenalan, a sa druge strane Musicology oslikava upravo ono što ja pokušavam da uradim, a to je da pružim nešto novo i drugačije mladima u Srbiji. Mi smo imali neku kritiku, jednu jedinu lošu kritiku prošle godine u kojoj je poznati muzički kritičar rekao da Musicology nije škola muzike, da su to već očekivane stvari. Moj odgovor na to je i odgovor svima koji se pitaju zašto se festival zove Musicology – Mi ne možemo da krenemo odmah od onoga što je fakultet. Moramo prvo da završimo predškolsko obrazovanje, pa prvi razred osnovne škole pa da idemo dalje. Ja mislim da mladima ne možemo da približimo dobru muziku kroz eksperimentalni jazz ili ne znam šta se već očekuje od Musicology-ja. Po mom mišljenju treba da krenemo od nečega što je svima slušljivo, dobro i kvalitetno. I upravo  zato Musicology nije jazz festival već festival dobre muzike.

MjuzNews: Što su veći umetnici to su obično empatičniji ili pristupačniji ljudi. Kako je proteklo hostovanje zvezda poput Maria Biondia prošle godine?

MIŠA RELIĆ: I da i ne. Ima velikih zvezda koje su stravične. O njima nećemo da pričamo, a Mario Biondi je bio potpuno fantastičan, easygoing sa fenomenalnom tehničkom ekipom oko sebe. Možda najbolji roadie sa kojim sam ikada radio jeroadie koji je radio koncert Maria Biondia. On je prešarmantan, prenormalan. Bend mu je fantastičan. Družili smo se predivna dva dana.

MjuzNews: Da li imate neki neostvareni booking ili da li možete da otkrijete neko ime sa vaše most wanted liste?

MIŠA RELIĆ: Pa mogu da vam kažem lajnap za sledeću godinu ali to bi bilo glupo pošto smo jako blizu da uspemo na vreme da ga napravimo. Postoji jedno ime. To je Prince. Slušao sam ga tri puta u životu i to je neponovljivo. A slušao sam sve. Njegovi koncerti su spektakl za sva moguća čula.

MjuzNews: Da li ćete se i ove godine popeti na binu festivala?

MIŠA RELIĆ: Ne, ove godine pauziram. Glupo je dve godine za redom. Moja ideja je da niko ko je svirao prošle godine ne svira ove godine. Ja se čak trudim da ne ponovim ikoga ko je svirao u Beogradu. Prošle godine smo imali jedno ime ali ćemo se generalno truditi da ne ponovimo.

MjuzNews: Dovodite prilično aktuelna imena. Šta trenutno slušate za šta mislite da je budućnost muzike, za šta domaća publika možda nije još spremna?

MIŠA RELIĆ: Za mene su i Liv Warfield i Electro Deluxe veliki rizici. Electro Deluxe je bend za koji garantujem da će napraviti možda i najbolji provod. Reč je o skupu fantastičnih studijskih muzičara iz Francuske i nemam reči koliko su dobri. Njihova energija je neverovatna. Preporučujem svim vašm čitaocima da potraže Electro Deluxe i pogledaju koncert iz Olimpije u Parizu jer je to jedan potpuni spektakl i kada je reč o nastupu i kada je reč o izvođenju, a opet, Liv Warfield je neko ko je u Americi već veliko ime. The New Power Generation Hornz... Šta reći kada su oni Prince-ov bend. Dakle ne može bolje od toga, je l’? A opet Liv Warfield u Srbiji jako malo ljudi zna. Veliki je zadatak na marketinškoj ekipi festivala da objasni koga zapravo dovodimo.

 

 

MjuzNews se zahvaljuje Miši Reliću na izdvojenom vremenu. Svi zainteresovani mogu da zaprate Musicology na Facebook-u i pridruže se Facebook event-u. 

Ostavi
komentar

Povezano