Festivali

16.10.2015.

MjuzNews intervju: NLV NLV
foto: Zlatko Gotovac
MjuzNews intervju: NLV

Hrvatski bend pred nastup na Indirekt festivalu

Indirekt je prvi istarski festival nezavisne muzike i umetnosti, osnovan 2013. godine. Početna ideja bila je da se u Umagu jednom godišnje okupe umetnici iz regiona u atmosferi koja briše granice između izvođača i publike. Od ove godine, Indirekt ima i svoje jesenje izdanje, i to u Srbiji!

Muzički, književni i edukativni programi odigravaće se paralelno, 
tokom tri dana, u dva grada – od 16. do 18. oktobra, u Beogradu i Novom Sadu!

Srpski Indirekt dešava se u koprodukciji sa Ammonite Records u čijem je izdanju English As A Second Language, pa muzički deo čine upravo imena sa te kompilacije koja je okupila relevantna imena indie folk scene Hrvatske i Srbije.

Među njima su NLV (Nikol, Luka & Vedran), trio iz Pule, miljenici tamošnje kritike.

Pri pakovanju za instrumenata i krpica za nastupe u Srbiji, Nikol nam je odgovorila na nekoliko tema.

MjuzNews: Indie folk širok je pojam. Spadate li pod njega? Kako opisujete svoj zvuk i otkuda baš ljubav prema njemu?

Nikol: Mi se nikada nismo u potpunosti definirali kao indie folk.
Iskreno, ne znamo kako točno opisati naš zvuk, mislimo da postoji određena diskrepancija u našoj percepciji onoga kako zaista zvučimo i kako mi želimo zvučati. Svo troje nekako vuče na svoju stranu kako svi slušamo drugačiju glazbu i kad sjednemo i zasviramo ispadne to što čujete. Nikad nismo krenuli sa mišlju da stvorimo točnu tu glazbu koju sviramo (nazovimo to indie folk) ali to je ono što spontano izađe.   

MjuzNews: Zašto ste se odlučili za izraz na jeziku koji nije maternji?

Nikol: Nažalost to je često pitanje koje čujemo, i to u negativnom kontekstu. Međutim, iz moje perspektive (Nikol) to ne bi trebalo biti ništa neuobičajeno među mlađim generacijama. Naime, svakodnevno smo vezani uz engleski jezik i to vrlo intenzivno; kroz serije, filmove, knjige i glazbu, a i na fakultetskim predavanjima i znanstvenoj literaturi najčešće nalijećem na engleski jezik. Dakle, puno sam više, ja pa i ostali mladi, u doticaju s engleskim jezikom nego s materinjim. Mislim da bi iz tog razloga moglo biti vrlo uobičajeno. Kako mnogi mladi imaju potrebu izražavati se na engleskom jeziku, tako i mi :)

MjuzNews: Da li postoji scena u vašoj zemlji kada je reč o indie muzici? Kakva je saradnja u regionu?

Nikol: U Hrvatskoj pa i u cijeloj regiji je u posljednje vrijeme cjelokupna, nezavisna, indie scena u procvatu. Postoji mnoštvo izuzetno kvalitetnih i talentiranih glazbenika i bendova koji neprestano iskazuju svoje mogućnosti i kreativnost. Suradnja postaje sve intenzivnija i time rastu mnoga poznanstva i prijateljstva čime stvaranje ujedno postaje mnogo zanimljivije i zabavnije. Svaka suradnja je rekli bismo 'zlata vrijedna' tako da nas uvijek jako vesele takvi susreti i stvaranja. Iz tog razloga i jesmo jako uzbuđeni zbog našeg prvog gostovanja u Srbiji s Indirekt ekipom i Ammonite recordsom.

Poslušajte „Guide Me Home“:

 

Indirekt festival: Autumn edition održava se od 16. do 18. oktobra,
u klubovima Ben Akiba, Jazz Bašta i Izba.

Detaljnije informacije i program možete naći na FACEBOOK EVENT-u.

Sa Nikol razgovarao Vojkan Bećir

 

 

Ostavi
komentar

Povezano