Festivali

25.07.2014.

MjuzNews intervju: Mario Biondi Mario Biondi
foto: Detalj sa omota albuma
MjuzNews intervju: Mario Biondi

„Ovo je tek početak“

Mario Biondi nastupa večeras na Musicology festivalu, a mi smo imali tu privilegiju da razgovaramo sa „princom italijanskog jazz-a“ i „belim Barryem Whiteom“ kako ga nazivaju, gde smo se dotakli njegovih početaka, rada sa legendama muzičke scene, predstojećeg nastupa, ali i očekivanja u budućnosti...

MjuzNews: Dobrodošli u Srbiju! Da li imate neka očekivanja, da li ste se raspitali o srpskoj publici ili takve stvari ne radite nego pustite da muzika sama učini svoje?

Biondi: Hvala na dobrodošlici! Znam da je publika ovde sjajna, znam da uživate u muzici, čuo sam dosta o vama, o Beogradu, a posebno o vašoj jazz sceni! Na svom prvom albumu „Handful Of Soul“ sarađivao sam sa vašim čuvenim Duškom Gojkovićem, sa kojim sam nedavno i svirao u Hamburgu!

MjuzNews: Vi ste rođeni u Kataniji, a znamo da su Sicilijanci karakterni, temperamentni ljudi. Da li je mesto u kojem ste odrasli uticalo na vašu muziku?

Biondi: Sicilija je ostrvo, a na ostrvu imate tu neku specifičnu atmosferu, neku slobodu. Odrastao sam podno vulkana, u Kataniji, koja jeste veći grad, ali ne toliko velik, oseća se ta „topla“ atmosfera, a grad kao grad neguje jazz muziku, postoji veliki broj jazz klubova, što je sigurno imalo uticaja.

MjuzNews: Italija je svetski poznata po muzici koja je žanrovski različita od one koju Vi izvodite. Da li je u Italiji jazz zastupljen više nego što mislimo, jer su Vaši albumi na vrhovima lista, ili ste „usamljeno ostrvo“ u moru italijanske muzike?

Biondi: U Italiji prednjače POP i rock muzika, i džezeri su u početku bili zaista „usamljena ostrva“, ali je u drugoj polovini XX veka rastao uticaj američke muzike, pa nas je bilo sve više i više, što je slučaj i dan danas.

MjuzNews: Dolazite iz muzičke porodice, a kao mali ste pevali u horovima u svom rodnom gradu. Da li vam je to pomoglo oko same tehnike pevanja, sazrevanja, muzike uopšte?

Biondi: Da, moj otac je bio popularni pevač, moja baka takođe, tako da smo poprilično okrenuti muzici! Ja mislim da je muzika način života, a svoj način života sam počeo da shvatam zahvaljujući svojoj porodici, zahvuljući upravo tim horovima, a kasnije i klubovima u kojima sam nastupao na Siciliji, kao tinejdžer.

MjuzNews: Vaš poslednji album „Sun“, koga ćemo takođe čuti na Musicology festivalu ste nazvali svojim „najkompletnijim, najzrelijim“ delom. Zbog čega?

Biondi: Da, definitivno, prvenstveno zahvaljujući Blueyu (Jean-Paul MaunickBluey, frontmen sastava Incognito, prim.aut.), sa kojim sam sarađivao na albumu „Sun“. Rad sa njegovim muzičarima i sa njim samim je ogromno iskustvo, što je prirodno kada radite sa nekim tog kalibra! Moje prvo veliko iskustvo je bilo sa Burtom Bacharachom,  sa kojim sam sarađivao pre nekoliko godina, tačnije 2009. godine, koji mi je dao dve pesme za moj album „If“, i iskustvo u radu sa nekim kao što je on daje vam priliku da sazrelite kao muzičar, da vam se otvore oči za nove stvari! Mislim, pričamo o ljudima koji su zaista na vrhu svetske muzičke scene, kao što je on (Bacharach), Bluey, Chaka Khan, Al Jarreau, Leon Ware...

MjuzNews: Da li ostajete duže u Beogradu? Da li ćete slušati druge izvođače na Musicology festivalu?

Biondi: Čuo sam za ostale izvođače, Keziah Jonesa i Dirty Loops, znam da je sinoć nastupio Nicola Conte, ali videćemo, sve zavisi od mojih obaveza...

MjuzNews: Da li biste mogli da kažete za sebe da živite svoj san?

Biondi: Hm, pa delimično. Nekako i dalje mislim da je ovo početak, sve do sada u mojoj karijeri je bilo postavljanje temelja, i postoje još mnoge stvari, koje, nadam se, ću uspeti da ostvarim!

Ostavi
komentar