Festivali

12.11.2014.

Mjuz News intervju: Jurij Revič Jurij Revič (Yury Revich)
foto: PR Photo
Mjuz News intervju: Jurij Revič

Intervju sa mladim Paganinijem pred sutrašnji Međunarodni festival kamerne muzike u Guarnerius-u

U Centru lepih umetnosti Guarnerius sutra, 13. novembra, se održava jednodnevni Međunarodni festival kamerne muzike, koji će okupiti vrhunske muzičare kako iz naše zemlje, tako i iz inostranstva!

Veče će u 18 časova otvoriti violončelista Filip Tomić, koji će uz pratnju Jelene Radovanović na klaviru, izvesti dela Mjaskovskog, Šumana, Paganinija i Glinke. U 20 časova, scenu će preuzeti miljenik naše publike, violinista Jurij Revič, koji će uz pratnju sjajne pijanistkinje Natalije Mladenović izvesti dela Paganinija, Tartinija, Sarasatea, Pergolezija i Ravela i još jednom nam pokazati zašto nosi nadimak „mladi Paganini“! Njemu će se na sceni, pri izvođenju određenih dela, pridružiti pomenuti Tomić, kao i violinstkinja Jelena Horvat i čelista Nemanja Stanković.

I pored gustog rasporeda i fenomenalnog nastupa prošle večeri na NIMUS-u u Nišu, Revič je (opet) našao vremena da govori za naš portal, što nam je velika čast, a šta je mladi virtuoz radio poslednjih meseci, da li ima tremu pred sutrašnji nastup, ko su mu omiljeni POP izvođači i drugo, pročitajte u tekstu ispod:    

MjuzNews: Dobrodošao nazad u Srbiju! Poslednji put si govorio za naš portal u aprilu - čuli smo da su desile zanimljive stvari na profesionalnom planu, pa ako možeš navedi nam nekoliko!

Jurij: Pa, imao sam sjajnu koncertnu turneju u Japanu, izbacio sam jedan kratki film, lansirao sam svoj internacionalni koncertni ciklus „Friday Night with Yury Revich“ u Beču, započevši svoju profesuru na Wiener Musik Akademie, tu je i novi CD „Vivaldi and Piazzolla Four Seasons“... Mnogo interesantnih stvari – a jedna od njih svakako je dolazak u Srbiju, ponovo! Uzbuđen sam što sam opet ovde!

MjuzNews: Na poziv našeg muzičkog velikana Jovana Kolundžije opet nastupaš u Srbiji, po prvi put u Centru lepih umernosti „Guarnerius“, otvarajući Međunarodni festival kamerne muzike –  program je poprilično virtuozan, da li postoji trema, i da li genralno imaš tremu pred nastupe?

Jurij: Da, oduševljen sam što ću svirati u Centru lepih umetnosti Guarnerius, sviđa mi se taj prostor – volim šarm manjih koncertnih sala, jer je interakcija izvođača i publike bolja, atmosfera je intimnija... Što se tiče treme, svi veliki izvođači je imaju ili su je imali u nekom trenutku. Naravno, nekad sam nervozan, ili bolje reći znatiželjan kako će stvari proći na nastupu, jer izaći na scenu i svirati violinu znači istovremeno da 10000 stvari mogu krenuti naopako – žice mogu postati klizave od znoja, zbog čega prst sklizne za 0,1 milimetar, što znači falš ton, zatim žica može da pukne, dlake od gudala mogu da puknu i da vam se umrse u prste kojima svirate, može biti pretoplo, što se odražava na sam zvuk i intonaciju, kao i još mnogo, mnogo toga! Moje rešenje – mislite na muziku, budite inspirisani – i to je to!

MjuzNews: Znamo da ti je koncertni raspored prilično gust, ali nekako uvek nađeš vremena za našu zemlju – da li postoji nešto posebno kod beogradske tj. srpske publike?

Jurij: Volim Srbiju, volim Beograd, publika ovde je vrlo prijatna, organizacija je fantastična – sve funkcioniše kao švajcarski sat! Vrlo sam zahvalan maestru Kolundžiji na ukazanoj prilici da dođem u vašu zemlju i nastupam ovde!

MjuzNews: Kad smo već kod virtuoznosti, ono čuveno pitanje – šta je važnije, talenat ili vežbanje? Prema tvom mišljenju, šta čini muzičara virtuozom?

Jurij: Podjednako su važni. Ako govorite o virtuoznosti u smislu brzog sviranja nota, neko može da vežba satima, i sigurno će ostvariti napredak! Ali ako govorite o onome „biti Muzičar“, sa velikim početnim slovom M, onda morate imati talenat, tačnije živeti kroz muziku, doživljavati svaku notu, svaki zvuk... Violinista mora da priča priču svojim instrumentom, da govori kroz njega – a ako vas publika „razume“, ako oseća vašu poruku – uspeli ste!

MjuzNews:  Znamo da ti je muzika, pre svega violina, u genima. Kada bi morao da biraš neki drugi instrument da sviraš, koji bi izabrao? I da li postoji neka profesija van muzike koja te privlači i gde bi mogao da vidiš sebe?

Jurij: Hm, koji instrument... Pa, voleo bih da naučim da svaki sviram po malo, ali bih ipak kao glavni opet odabrao violinu. Što se tiče drugih poslova, mislim da jedan čovek može da kombinuje više njih – trenutno su mi film i pisanje hobiji, a istovremeno pokušavam da se uključim u rad dobrotvornih organizacija, kako bih pomogao deci sa posebnim potrebama. Moj dečački san je bio da jednog dana postanem slavan i bogat, što bi mi omogućilo da gradim škole i doniram hranu onima kojima je preko potrebna. To je vrlo teško ostvariti, možda nemoguće – ali nikad se ne zna!

MjuzNews: Rekao si nam prošli put da slušaš svašta – da li bi mogao da nam, kao muzičar, s profesionalne strane, izdvojiš nekog iz sveta POP-a, ko te oduševljava?

Jurij: Da, zaista slušam razne vrste muzike. Ako govorimo o POP-u, ne bih mogao da izdvojim jednog, sve je to poprilično sve relativno, ali hajde ovako – Michael Jackson zbog njegovih kul bitova i catchy pesama, Beyonce jer je vrhunski profesionalac sa jakim vokalom i Lady Gaga, zbog ekstemne ekstavagancije...

MjuzNews: Šta slušaš trenutno? Da li bi mogao da preporučiš našim čitaocima nekog izvođača, nebitno kog žanra?

Jurij: Jurija Reviča (smeh)! Šalim se! Uvek slušam svoje idole, njih nikada ne možete prestati da slušate – primera radi Jovan Kolundžija, Martha Agerich, David Oistrach, Henryk Szering...Takođe vam preporučujem sve muzičare koji su uključeni u projekat „Friday Night with Yury Revich“, zaista su sjajni...

 

 

 

 

Ostavi
komentar

Povezano