Festivali

23.05.2013.

Mikser festival od 28. maja do 2. juna na Savamali Mikser Festival
foto: Banner
Mikser festival od 28. maja do 2. juna na Savamali

I ove godine: za svakoga po nešto

Ovogodišnji, peti po redu Mikser festival, najbolje se može opisati jednim pridevom – varijetetno! Posetioci mogu uživati u brojnim sadržajima iz oblasti arhitekture, dizajna, fotografije, mode, književnosti i dr., a sve to u okviru brojnih izložbi, projekcija i radionica koje je organizator festivala predvideo. Detalje o svakom programu pojedinačno možete naći na sajtu festivala (mikser.rs).  U mnoštvu sadržaja izdvajaju se vizuelna instalacija „Draunara“ i izložba Levi's and Elle (R)Evolucija džinsa. U svakom slučaju – izuzetno bogat program!

Raznolikost sadržaja je karakteristična i za muzički deo programa (duhovna muzika, hip hop, house, garage rock, jazz, world music...), koji će se svakodnevno održavati na nekom od tri stejdža, što podrazumeva i tri različite koncepcije!

Converse Get Dirty Stage

Na ovom stejdžu ljubitelji gitarskog zvuka uživaće u izvodjenjima mladih bendova, koji su izabrani na konkursu „Soundtrack call“, na kome je učestvovalo preko osamdeset izvodjača iz čitavog regiona. Bend koji bude najviše oduševio publiku i Mikser žiri, dobiće priliku da izda album, pod pokroviteljstvom Mascom Records-a. Ceo ovaj program, čiji je cilj povezivanje mladih nada iz regiona, odvijaće se na dva kamiona koji će biti pozicionirani na uglu ulica Braće Krsmanović i Mostarske.

Mikser House Stage

Karakterističan je po programu Mad Hatter Sessions, koji podrzumeva predstavljanje muzičara koji izvode world music, jazz i reggae sa elementima modernog elektro zvuka. Program otvara slovenački Kar Češ Brass Band, koji kombinuje ulični jazz Nju Orleansa i balkanske melodije; zatim možemo čuti No Land's Men, čiji su članovi iz različitih zemalja, potom stipendiste muzičke akademije Berkli – gitaristu Nikolu Stajića i bubnjara Miloša Branisavljevića,  kao i Irie FM koji su osvojili nagradu za najbolji reggae bend u Evropi, ali i mnoge druge izvodjače ( Naked, Elektro-romansa, Greenfingers, Jazzveze, PLINK PLONK Band, Sinestezija, Majamisty Trio i druge).

Mikser Depo Stage 

28.5.– poznati nam Obojeni program, alternativci Nežni Dalibor i Straight Mickey and the Boys, koji sviraju garage rock!

29.5. – dan namenjen elektronskoj muzici i program pod nazivom „Idemo na Mars“: Teleport, zatim psihodelični elektro pop duo Ti, Noise destruction, kao i nastup „ledja o ledja“ dvojice DJ-eva, MKDSL-a i FLIP-a!

30.5. – veče namenjeno hip hop kulturi sa programom „4 Elements“, jer se akcenat stavlja na četiri elementa ove subkulture:skateboarding, graffiti art, breakdance i muziku! U revijalnom delu koji počinje u 20h nastupaju Miss Independent, Dečkocar i Atelje Kimer a biće održano takmičenje u skateboarding-u. U glavnom delu večeri biće održan i breakdance performans od strane Recognize crew, a žurku koja počinje u 23h vodiće LouBennyMC,BKO,VatraDJs,Prema i Ike.

31.5. – program ove večeri se zove Transverzala Sarajevo/Valjevo/Beograd. Sviraju Billy Andol, Deca loših muzičara i Manual 52. Veče će ispuniti i stand up komičari, a zatvaraju ga DJ Alex Mark B2B Johnny Big Ood feat. Nešković i Neko Poznat.

1.6. – maskenbal u organizaciji Jungle Tribe-a

2.6. – veče otvaraju Kanda, Kodža i Nebojša, a pored njih će nastupiti i Monosaccharide i M. Milosavljević. Festival se zatvara žurkom na kojoj će nastupiti Marko Nastić, Dekson i Vladica Dragaš!

Posetioci festivala će takodje moći da posete i dvodnevnu muzičku konferenciju, koja se održava 1. i 2. juna, a namenjena je traganju za poslovnim i kulturnim modelom koji bi omogućio dekonstrukciju muzičke scene i industrije u regionu. Jedan od najznačajnijih učesnika je Seymour Stein, koji je koosnivač čuvene izdavačke kuće Sire Records.  Konferencije se održavaju u Mikser House-u od 17 – 19h i otvorene su za javnost. 

Uživajte!

Ostavi
komentar

Povezano