Festivali

29.07.2013.

Kruševački Ajde Fest startuje 8. avgusta Ajde Fest
foto: PR Photo
Kruševački Ajde Fest startuje 8. avgusta

Avgust jednog diverzanta

Ove godine, od 8. do 10. avgusta u Kruševcu se po treći put održava Ajde Fest a organizatori za ovu godinu najavljuju planiraju izvođenje prave „kulturne diverzije".

Kad je muzički deo programa u pitanju, najavljeni su brojni i raznovrsni gosti, tako da ćete sigurno pronaći nešto za sebe, ma koji žanr da volite.

U ulozi headlinera naći će se kruševački sastav ZAA koji će dobiti priliku da, posle kraće pauze, ponovo nastupi pred svojim sugrađanima. Oni iza sebe imaju dva albuma, jedan EP, dvostruki singl "Full scale riot / Moonlight", kao i mnoštvo održanih koncerata, kako u Srbiji, tako i u regionu. Iako je njihova muzika bazirana na ska korenima, ne boje se da koketiraju i sa drugim žanrovima, pa je finalni proizvod interesantana mešavina zvukova koji se kreću od jazz-a do punk-a. 

Art Deki je akademski vajar i jazz bubnjar a proteklih pet godina intezivno radi sa ekipom muzičara, pa će rezultate ovog rada imati priliku da čuje i publika Ajde festa obzirom da je kao „podrška iz kraja“ najavljen i nastup Free music benda. Tokom svoje karijere Deki je sarađivao sa većinom značajnijih jazz, blues i rock muzičara. Njegov muzički stil kreće se od jazz-a preko klasike, pa sve do tehna, etno muzike i ambijentalne transcedencije,a Kruševljani ga pamte i kao vođu sastava: DKM boptet, DBX, Art jazz band, Art funky jazz band, Art music bend...

Na Ajde festu predstaviće se i skromni Saša Zorić iz Knjaževca, koji sebe ne doživljava kao nekog o kome treba pisati, iako je na muzičkoj sceni aktivan od svoje četrnaeste godine. Muzičku karijeru započeo je u punk bendu Pancreas, te godinama eksperimentisao sa muzikom, kako bi se na kraju pronašao kao Kodagain, a pod ovim imenom predstaviće se i na kruševačkom festivalu. 

Pesnički perfomans, ispleten od stihova i autentične muzike, izvešće Mileta Mijatović i Lenhart tapes. “Četiri vokmena i jedan mikrofon bez rupe za odvod, brdo kaseta, suprotni zvukovi, premotavanje, odbačene kasete, vaskrsle kasete". Mijatovićeva poezija politički je, socijalno i društveno angažovana, savremena, intenzivna, iskrena i bučna. Njegove pesme nisu pobuna, jer je pobuna tada već prošla; one su stanje postbunta, stanje u kome je sve jasno i koje se više ne može promeniti. Ipak, one skreću pažnju, šalju poruku da nas niste prevarili, jer mi vas znamo, mi vas gledamo, mi vam se smejemo i vi nam ne možete ništa..

Po godinama najmlađi, ali ne i po iskustvu, čačanski bend Za dž takođe će se predstaviti na letnjem festivalu avgust jednog diverzanta. Koncertno dosta aktivni, pri čemu na nastupima, kako kažu, šire pozitivnu energiju zvukom koji je okarakterisan kao moderan rokenrol sa primesama indie i garage zvuka. Za septembar nam spremaju novi album pod nazivom  “Realnost zove”, koji je najavljen kraćim filmom sa snimanja koji su objavili vodeći portali i dnevna štampa. Isto je, kao znak podrške, uradio i bend Hladno Pivo na svojoj fb stranici.

Inspirativna muzika sastava iz beograda Consecration još jedan je od razlog da posetite Ajde fest i uverite se u tačnost tvrdnje koja govori da snaga ovog benda leži u njihovim nastupima i količini energije koju na njima prenose.  Zato je i drugi po redu album pod nazivom “.avi” nastao na osnovu metoda “jen’, dva tri snimaj”, kako bi čitav album imao što veći koncertni prizvuk. Album je objavljen zajedno sa starijim izdanjem "2nd April 2008". Pored toga, Consecration se može pohvaliti i prvim izdanjem albuma “aux“, kao i poslednjim albumom pod nazivom „Cimet“. Svaki sledeći album ovog sastava donosi i nešto novo, jer, kako kažu, ne mogu da stoje u mestu, a publika od njih upravo to i očekuje.

To naravno nije sve, te na sajtu Ajde festa (klik OVDE) možete pogledati šta nas to još, pored muzičkog programa, očekuje od 8. do 10. avgusta u Kruševcu.

Ajde fest podržan je kroz projekat Dah teatra „Za kulturu u Srbiji”, koji podržava Delegacija Evropske unije u sklopu programa “Podrška civilnom društvu”. Ovogodišnje diverzantkinje su podržane od strane Rekonstrukcije ženskog fonda.

Ostavi
komentar

Povezano