Festivali

21.02.2014.

Iyeoka na Nišvilu poslednjeg dana festivala Iyeoka
foto: Nišville PR Photo
Iyeoka na Nišvilu poslednjeg dana festivala

Američka pevačica nigerisjkog porekla, Iyeoka Okoawo, koju mnogi proglašavaju naslednicom Amy Winehouse i sledbenciom Nine Simon, Sade i Laurin Hill, nastupiće na ovogodišnjem Nišvilu, poslednjeg dana festival u nedelju 17. avgusta.

Osim što je za relativno kratko vreme postigla ogroman uspeh svojim albumima, Iyeoka je nagrađivana i kao pesnikinja, a cenjena je i kao aktivistkinja za ljudska prava i originalni predavač vokalne tehnike i improvizacije.

Karijeru je započela u grupi The Rock by Funk Tribe u kojoj su njeni stihovi već tada pronašli put do publike kroz muzičku fuziju jazza, bluesa, funka i gospela. Prvi solo album “Black and Blues” iz 2004. godine , baziran je na njenoj istoimenoj poemi, kao i  “Hum The Bass Line” iz 2007, a naredne godine objavlila je živi album snimljen na Havajima. Iste, 2008. godine, dobila je još jedno priznanje kada je pozvana da učestvuje na kompilaciji “In the Name of Love: Africa Celebrates U2” – albumu obrada pesama sastava U2 na kojem su se pojavili skoro svi značajni afrički muzičari izvevši upečatljivu verziju pesme “Desire“. Nakon odluke da donekle transformiše kako zvuk ali i autorski pristup, stvarajući pesme u tradicionalnijoj formi, 2010. godine  objavljuje treći studijski album „Say Yes“ sa kog se kao veliki hitovi izdvajaju već pomenuta “Simply Falling” i „The Yellow Brick Road Song“.

Ostavi
komentar