Festivali

11.07.2013.

EXIT: Futurističko otvaranje od kog smo još uvek pod utiskom! EXIT, Main Stage, otvaranje
foto: EXIT PR Photo
EXIT: Futurističko otvaranje od kog smo još uvek pod utiskom!

Marchelo, Viva Vox, Tesla i Nile...

Kapije Petrovaradina sinoć su bile otvorene već oko 19:30 a nedugo potom počeo je i prvi nastup na EXIT-u 2013, na Main Stage-u. Čast da prvi produvaju ozvučenje imali su Marčelo i Iskaz a publika je već tokom njihovog energičnog nastupa postigla kritičnu masu.

Nakon sjajnih domaćih hip – hopera, na red je došlo nešto sasvim drugačije – akapela hor Viva Vox. Iako su krenuli relativno nežno, nakon svega nekoliko genijalno aranžiranih kompozicija, usledio je deo repertoara, očigledno prilagođen za publiku EXIT-a: Rammstein, Prodigy, Nirvana... Malo je reći da je publika pozitivno reagovala! Viva Vox su opravdali i premašili i ovako visoka očekivanja svih nas koji ih dobro znamo i pratimo od početka a sasvim smo sigurni, sve one koji su ih sinoć po prvi put čuli, ostavili sa vilicama na zemlji! Neverovatno precizno usklađeni glasovi, vrhunski ritam, prebogate harmonije i energija od koje se samo iznova i iznova ježite. (O kiši koja je prilično žestoko krenula da pada u jednom trenutku nećemo ni pisati, jer kad je EXIT-u smetala kiša, čak i daleko jača od ove sinoć?). Nakon vrhunski izvedene kompozicije „Ameno“ na bini su izašli članovi grupa  „Area 51“,„Arcadia" i domaćih „Alternacija“ i „Duplo Dno“, koji su izveli futuristički, zadivljujući performans kojom je obeleženo 120 godina pobede Teslinog koncepta naizmenične struje nad jednosmernom, i to baš na dan rođenja ovog genija, 10. jula. Teslin trafo na sredini Main Stage-a koji emituje struju i impozantan skeč na bini bukvalno su nas uveli u trans koji je zakucan još jednim izlaskom Viva Vox-a i nastavkom svečane kompozicije „Ameno“, sada u nešto drugačijem aranžmanu. Kada su završili, vatromet koji je usledio bio je jedini logični nastvak. Neverovatno, ali tokom vatrometa (kakav btw. skoro nismo videli i tokom kog je publika frenetično vrištala od oduševljenja) i ona dosadna kiša je prestala pa je ostalo samo da se na binu iznese sva neophodna oprema za izlazak kralja dance-a i funka, Nile Rodgersa koji je EXIT otvorio sa svojim kultnim bendom Chic. Na samom početku nam se kratko obratio obećavši da će nas vratiti u vreme disko muzike i Diskoteke 54, i zaista, tako je i bilo. Čuveni hit „Everybody Dance“ bio je samo uvod u more predivnih, mekih, disco zvukova, moćnih ženskih vokala i tonova koje znamo napamet od detinjstva.

I da zaključimo...

Prve večeri EXIT-a videli smo jednog od najvećih muzičkih producenata današnjice i čoveka koji je verovatno najzaslužniji za nastanak disco muzike, prisustvovali smo performansu u čast jednog od najvećih genija u istoriji planete u koji su nas uveli Viva Vox koji su nakon ove večeri i zvanično postali najbolji i verovatno jedini hard core hor na planeti.

Da smo ovakvo otvaranje gledali i 2025. gvodine, ni tada, sigurno ne bismo bili razočarani, a kamoli danas!

Odmarajte koliko vam dozvoli ovaj četvrtak i vidimo se večeras, kapije se otvaraju u 19h.

(MjuzNews preporuke za drugi festivalski dan možete pročitati OVDE.)

Ostavi
komentar

Povezano