Festivali

06.06.2014.

Dvadesetorica na Mikser Festivalu u subotu 7. juna Dvadesetorica
foto: Mikser PR Photo
Dvadesetorica na Mikser Festivalu u subotu 7. juna

Zovu ih najveći boy band na svetu ali oni su, zapravo, mnogo vise od toga. Dođite da ih čujete na Mikser Festivalu u subotu, 7. juna, od 23:15.

MjuzNews: Kako funkcioniše kolektiv od 20 ljudi? Vi ste više orketsar nego bend? Kako se organizujete?

Dvadesetorica: Zamislite da vi u vašoj redakciji radite besplatno. Vjerovatno bi se razišli za tri dana. Odnosno, možda i ne bi, ako je dovoljno jaka strast prema tome što radite i ljubav prema kolegama i kolegicama. Mi se uglavnom volimo, i uglavnom volimo to što radimo. Orkestar nismo. Bend jesmo, pa čak i hor pomalo. Puno nas je, tako da funkcioniramo po principu, u zadnje vrijeme popularne, direktne demokratije. Zapravo, za ovih sedam godine koliko postojimo, ustanovili smo sve njene manjkavosti. Uvijek pobijedi jači lobi, a jači lobi su uglavnom oni glasniji, sa više živaca, ne nužno pametniji.MjuzNews: Kako birate melodije na koje ćete pisati nove tekstove?

Dvadesetorica: Same se nametnu. U glavi nekog od članova određena popularna melodija bruji sve dok na nju ne smisli dobar stih i podijeli ga sa ostalima. Ako stih nasmije većinu, onda pokušamo od toga napraviti pjesmu. Ako smijeh izostane, predlagač ponese titulu baljezgavog repera. U suštini, imamo puno više baljezgavih repera.

MjuzNews: Šta su osnovne teme kojim se bavite i zašto baš te?

Dvadesetorica: Sve loše što se dešava u BiH može biti naša tema, tako da uvijek ima tema. Jedina lijepa tema kojom se bavimo je fudbalska reprezentacija BiH. ako izuzmemo “Veliki esker”, jedinu pjesmu kojoj nismo mijenjali tekst.


MjuzNews: Očigledno iza vašeg projekta, izmeđuostalog, stoji želja da se pošalje poruka. Da li je muzika dovoljno snažan medij da vašu poruku prenese? Koliko vas publika kapira?

Dvadesetorica: Tu su mišljenja podijeljena. Jedni misle da mi uspjevamo poslati neku poruku koju publika čuje i uvaži kao takvu, dok drugi misle da je publici bitno da ubije sat i po’, napiju se, eventualno malo zaplešu, pa bila na bini Dvadesetorica ili Aca Lukas. Teško uspostavljamo jedinstven stav uopšte, tako su svi ovi odgovori pokušaj artikulacije kakvog – takvog zajedničkog mišljenja.

MjuzNews: Vi na Mikser Festivalu... Šta očekivati?

Dvadesetorica: Očekivati zbunjenu publiku koja gleda šta se dešava, dok pokušava čuti o čemu pjevamo. Imamo 16 neškolovanih i jednog operskog pjevača, tako da nije baš uvijek lako čuti tekst, ali trudimo se. Imamo odlične muzičare, tako da sve skupa kod pažljivog posmatrača i slušača može izazvati dugotrajan osmijeh, gibanje u struku, a kod onih najjačih i ruke u zraku. Dođite. Sigurno vam neće biti dosadno.

Poklanjamo vam 5x2 karte za četvrto veče festivala (nedelja 8. jun)

Pošaljite e-mail na pokloni@mjuznews.com. Mail naslovite saMIKSER za XX.XX (navedite datum za koji želite karte), a u mailu navedite svoje ime, prezime i broj telefona na koji vas možemo kontaktirati.

Srećno!

Dobitnici karata za subotu 7. jun su:

1. Marija G.
2. Pavle K.
3. Ljubiša J.
4. Ivan M.
5. Tijana D.
Ostavi
komentar

Povezano