Festivali

16.07.2016.

DJ Groove-X jedva čeka Summer3p festival DJ Groove-x
foto: PR photo
DJ Groove-X jedva čeka Summer3p festival

Razgovarali smo i o drugim stvarima

Summer3p festival je u aprilu organizovao konkurs za najbolji „warm up mix“, a zbog velikog interesovanja i pristiglog materijala, odabrali su dva pobednika umesto jednog: Groove X iz Slovačke i Underboki iz Srbije.

Talentovani mladi DJ Groove X ne krije oduševljenje što će u subotu, 23. jula, nastupiti na Moon Stage-u Summer3p festivala. Tim povodom smo porazgovarali s njim o muzičkim počecima, omiljenim DJ tehnikama i naravno Summer3p festivalu.

 

Koji su tvoji prvi kontakti sa elektronskom muzikom i scenom?

Još od malih nogu se okrećem ka muzici. Kada sam imao desetak godina kod komšije sam čuo set Takaaki Itoha, koji je i dan danas legendaran u Slovačkoj. Već mi se onda dopao underground stil, što me je izdvojilo u odnosu na vršnjake.

Da li misliš da je danas dovoljno samo biti samo dj ili dj-producent?

Sve zavisi od toga ko šta želi da postigne u ovom zanatu. Ukoliko jedan DJ želi da postane popularan i u inostranstvu, onda je neophodno da se pokaže i kao producent. Pošto ima jako puno dj-eva smatram da samo sa sopstvenom muzikom može da se dođe do izdavačkih kuća i promotera.

Koliko značaja pridaješ dilemi sync ili beatmatching?

Otkad se pojavio digitalni dj-ing, mnogi koriste ovu tehniku miksanja. Nije loše, jer pored toga može da se obrati pažnja na druge stvari, na primer na korišćenje efekata itd. Ja lično ne koristim sync opciju jer mislim da je dosadno svirati tako, u toj formi. Koristim digitalnu tehniku bez sync-a jer volim sam da sastavim dve trake. Interesantnije je.

Kako vidiš vinyl izdanja za jedno 5 godina?

U poslednje vreme ploče ponovo postaju hit. I ja ih kupujem. Opet moram da spomenem digitalnu tehniku zbog koje se prodaje manje ploča, ali u zadnje vreme se to poboljšalo iz razloga što ploča ipak ima veću “vrednost” od pendrive-a, a ima i dosta traka koja se izdaju samo na pločama. Pored toga, više cenim dj-eve koji puštaju sa ploča. Ne verujem da će se u narednih 5 godina prodati taj tiraž ploča kao osamdesetih i devedesetih godina, ali mislim da će se trenutna prodaja svakako održati.

Zašto si se odlučio da učestvuješ na Summer3p DJ kontestu?

Video sam objavu za Summer3p contest na internetu i rešio sam da se prijavim. Za Summer3p sam čuo od Ascaloon-a, malo sam pregledao o čemu se tamo radi i video sam kakav je festival. Ovo će biti odlična prilika da pokažem šta ja zaista mislim o house muzici. Jedva čekam.

Da li će ovo biti tvoj prvi nastup u Srbiji i sta misliš o tome?

Nikad nisam bio u Srbiji, što je dodatno uticalo da se prijavim na contest. Jako me interesuje kako Srbi doživljavalju festivale, želim da upoznam mlade iz Srbije.

 

Četrnaesti Summer3p festival održava se od 21. do 24. jula na Termalnim bazenima i Muškom štrandu kraj jezera Palić. Karte se kupuju na samom ulazu u festival. Cena ulaznice za četvrtak je 349 dinara, dok za petak i subotu iznosi 499 dinara. U nedelju, 24. jula, je 200 dinara a ulaz je besplatan od 17h za sve one koji donesu 3 prazne limenke nekog pića.

Ostavi
komentar

Povezano