Festivali

13.03.2014.

Britanski sastav Empirical ove godine na Nišvillu Empirical
foto: Nišville PR Photo
Britanski sastav Empirical ove godine na Nišvillu

Jedan od najcenjenijih i najnagrađivanijih britanskih džez sastava, Empirical, nastupiće na ovogodišnjem Nišville jazz festivalu, u subotu 16. avgusta.

Pažnju su privukli već prvim albumom koji proglašen džez albumom godine u izboro Mojo magazina, odnosno, albumom godine u izboru specijalizovanog Jazzwise magazina, a na dodeli MOBO nagrada 2010. godine proglašeni su za najbolji jazz sastav.

Sastav Empirical je osnovan 2007.  godine pod okriljem „Tomorrow’s Warrios“ – vodeće britanske asocijacije za jazz edukaciju i razvoj profesionalnih muzičara.  Sadašnja postava koju čine Nathaniel Facey (saksofon), Lewis Wright (vibrafon), Tom Farmer (kontrabas) i Shaney Forbes (bubnjevi) ustalila se već naredne godine.  Nastupali su na vodećim svetskim jazz festivalima  (North Sea, Toronto, Gateshead,  London, Montreal, Vancouver, New York, Newport, Molde, Vietnam British Council Touring...), a do sada su objavili četiri albuma: „Empirical“ (2007),“Out ‘n’ In“ (2009), „Elements of Truth“ (2011) i aktuelni dupli CD „Tabula Rasa“ koji je prošle godine, kao i prethodna dva, objavljen na etiketi „Naim jazz records“.

Naziv benda nije nimalo slučajan jer „empiričari“ svoj umetnički koncept baziraju upravo na eksperimentisanju i „posmatranju rezultata“ muzičkih opita, odnosno, iskustava stečenih na osnovu toga. Njihov originalan, svež i sofisticiran post- bop stil, u koji znalački inkorporiraju elemente klasičnih, afričkih i kubanskih oblika, naišao je na nepodeljeno odbravanje sa obe strane Atlantika. Jedna od glavnih karakteristika sastava je da se njihov izraz ne bazira ni na jednom određenom instrumentu koji bi imao centralnu ulogu, već je doprinos svih članova i bukvalno podjednako važan.

)

Ostavi
komentar