Festivali

30.08.2013.

Bajaga na festivalu mladih "Snaga Različitosti" Bajaga, Festival Snaga Različitosti
foto: PR Photo
Bajaga na festivalu mladih "Snaga Različitosti"

Nastup pred preko 20 hiljada ljudi

Festival mladih Snaga različitosti okupio je u Novom Pazaru pozitivnu energiju koja je dokazala da muzika, pozorište i kultura generalno ne poznaju razlike. Bajaga i Instruktori su svojim sjajnim nastupom bili deo brisanja granica među kulturama.

Novi Pazar, grad u kome se na prvi pogled zaljubite u pulsirajuće sile različitosti i mladosti, živi punim plućima ovog leta. Za to je nesumnjivo zaslužan i festival mladih Snaga različitosti, u okviru koga je održan i Muzički festival Stari Grad, kao i Pozorišni festival Teatar za mlade i fotografske radionice.

Hiljade mladih ljudi, kako gostoprimljivih Novopazaraca, tako i njihovih gostiju iz svih krajeva Srbije, uživalo je pre svega u druženju bez ikakvih predrasuda, ali i u muzičkom programu Festivala Stari Grad koji svoj grandiozni finiš doživeo na gradskom šetalištu uz hitove Bajage i Instruktora.

Bajaga, koji je u Novom Pazaru nasupio poslednji put pre 20 godina, bio je vidno uzbuđen prizorom od preko 20.000 vatrenih fanova okupljenih da čuju pesme koje brišu sve granice poput „Plavog safira“, „220 u voltima“, „Tišine“ i niza drugih. Koncert u trajanju od više od dva sata ujedinio je građane svih uzrasta u odličnoj atmosferi koja je samo potvrdila da je različitost zapravo snaga, nikako potencijalno žarište. Raspoloženoj publici željnoj zvezda u svom gradu, Bajaga i njegovi Instruktori dali su svoj maksimum baš kao što Novi Pazar i zaslužuje.

Pored Bajage i Instruktora, u revijalnom delu Festivala nastupio je i izuzetno zabavan novopazarski bend Gospođo bate, a dan pre, u takmičarskom delu, nastupilo je preko 20 izođača. Za pobednika je proglašen Megamiks bend iz Beograda sa pesmom „Kroz tvoje oči“.

Muzički festival Stari grad održan je u okviru projekta „Unapređenje ljudske sigurnosti u Jugozapadnoj Srbiji” - zajedničkog programa koji sprovode četiri UN agencije u Srbiji (UNDP, UNOPS, WHO i UNFPA) uz finansijsku pomoć UN-ovog  Investicionog Fonda za ljudsku sigurnost. Kroz umetnost i kulturne manifestacije stvorena je mogućnost da se ljudi upoznaju, obrišu eventualne predrasude i ostvare slobodu izražavanja, kao i osećaj pripadnosti.

Ostavi
komentar