Domaća scena

08.05.2013.

Zemlja Gruva: Ekskluzivni intervju! Zemlja Gruva
foto: PR Photo
Zemlja Gruva: Ekskluzivni intervju!

"Fokusirani smo na lokal jer baš tu nešto mora da se menja"

Presrećni smo da konačno možemo podeliti sa vama ekskluzivni intervju sa trenutno najpopularnijim i verovatno naprogresivnijim domaćim bendom! Opširne najave nisu potrebne, uživajte!

MjuzNews: Kako funkcioniše gromada od benda kao što je Zemlja Gruva? Vi ste više omanji orkestar nego bend, kako se dogovarate za probe i da li ima svađa i sukoba ideja?

Zemlja gruva: Ima samo jedna ideja a sa njom se svi članovi benda slažu, a to je da gruva mora biti i da svako daje najbolje da tako i ostane. Muzički dogovor pravimo lako ali ne i jednostavno. Gruvovi se menjaju i grade iz probe u probu. Kada najzad sve obuzme isto oduševljenje, snimamo demo pa lagano dalje u produkciju.

Zaista je teško sakupiti ceo bend na probi, ali se trudimo da se probe odvijaju redovno pa nekako svi stignu da se uključe u tok i daju svoj doprinos. Naravno da glavna gruv ekipa mora biti na svakoj, a to su: bubnjar Vladan Cohadžić, basista Boško Mijušković i Milovan Bošković, producent, pevač i ritam gitarista. Tu su oni koji taj gruv potom začine: gitarista Nebojša Anđelković, koji je inače i buker našeg benda (u slobodno vreme kuvar i konceptualno opredeljeni umetnik freelancer), Vojin Ristivojević klavijaturista, kompozitor i dizajner primenjene muzike. A najbolje uvek za kraj - naše dve divne pevačice, Zoe Kida i Constructa Đurić, i duvačka sekcija po kojoj je Zemlja gruva postala prepoznatljiva a koju čine: trombon Đorđe Antić, truba Konstantin Sotirovski i saksofon Gerrit Kern.

MjuzNews: Kada ste krenuli sa radom, pre više od pet godina, na sceni nije postojao bend kao Zemlja Gruva. 2010. ste izjavljivali da se domaća scena polako oporavlja, što je istina, a danas imamo plejadu mladih muzičara i bendova koji se bore za dobar zvuk, kao i vi. Da li smatrate da ste na neki način probili led i otvorili vrata koja su godinama bila zamandaljena?

Zemlja Gruva: Možda smo samo taj dobar momenat dočekali spremniji i svežiji od drugih, pa smo se na neki način među prvima izdvojili. Ali jedno je sigurno, a to je da su se mnogi latili posla shvatajući da niko za njih neće uciniti ništa čarobno i da za svoj uspeh moraju da se potrude sami, ulažući više rada i napora u smislu produkcije i promocije, naročito danas, kada je internet sa svojim servisima i društvenim mrežama načinio sve tako dostupnim.

MjuzNews: Vrednim radom, upornošću i sa puno entuzijazma uspeli ste da postanete ime za koje je (skoro) svako čuo a vaše pesme su postale veliki hitovi. Ali, samo vi znate koliko je truda bilo potrebno i koliko puta ste naišli na zid. Da li vam je drago što ste išli takvim putem jer je uspeh svakako slađi nego kad se stvari dobiju na tanjiru, ili osećate „bes“ što ne živite recimo u Americi, gde biste do sada bili planetarne zvezde sa kućama od 500 kvadrata?

Zemlja Gruva: Mi smo i krenuli u ovu priču ne nadajući se planetarnom uspehu i znajući da ne živimo u obećanoj zemlji, ako je to, recimo, Amerika. Znali smo da moramo da se potrudimo i uložimo mnogo vremena, energije a na kraju i novca da bi se bilo šta pozitivno dogodilo. Nismo znali da je to baš ovoliko, jer svakodnevno zahtevi postaju sve veći i veći. Ali se i dalje trudimo da odgovorimo na sve izazove i da napredujemo i budemo sve bolji kako u muzičkom tako i produkcijskom smislu. Fokusirani smo na lokal jer je ideja da baš tu mora nešto da se menja.

MjuzNews: Kako vam se danas čini domaća muzička scena? Deluje da stvari jesu malo bolje ali i dalje se čini da je čak i POP u Srbiji underground... da li se slažete?

Zemlja Gruva: Mislim da se globalno ideja main stream-a menja. Nema više toliko centara koji proizvode ogromnu količinu rok zvezda (a kod nas folk), koje žive u raskošu i glamuru. Ceo muzički biznis je počeo da poprima drugo obličje. Sve podseća na gomile malih preduzetnika koji se bore na muzičkom tržištu za parče medijskog neba ili što veci broj follower-a.

Slike bogatih zvezda i dalje pune časopise ali svima je sve jasnije da se radi o napumpanim pričama u cilju održavanja starog mita o uspehu preko noći koji i dalje privlači pažnju. A svedoci smo da se vrte stalno jedni te isti, što govori da ih i nema baš toliko.

Ljudima je muzika svakodnevna potreba a ona je danas nikad dostupnija i jeftinija, da ne kažem besplatna. Internet omogućava direktnu komunikaciju i razmenu između autora i fanova i njihovog boljeg razumevanja. Sve manje su potrebni veliki magovi koji imaju apsolutni ukus i tačno znaju šta narod ište.

Mi mnogo pažnje posvećujemo svojoj Facebook fan stranici gde naše fanove obaveštavamo o budućim koncertima, poštujemo našu muziku i muziku koja nas inspiriše, odgovaramo na njihova pitanja i ideje. Posetite nas fan page i lajkujte nas klikom OVDE.

MjuzNews: Šta je za vas bilo najprijatnije iznenađenje na koje ste naišli tokom karijere – u smislu pomoći ili podrške nekog kolege, izdavača ili medija?

Zemlja Gruva: Izdavači smo sami tako da tu nema razočaranja, osim u sebe. Stekli smo takođe puno kolega prijatelja jer mi na sceni postojimo dosta duže od 5 godina, koliko broji Zemlja Gruva od svog prvog javnog pojavljivanja na Beoviziji 2008. U toku ove godine objavićemo jedno veoma neobično izdanje u produkciji Zemlje gruva u kome ce se naći radovi velikog broja kolega sa kojima se razumemo i sarađujemo. Naša ideja je da za sve njih postoji mesto u studiju Zemlje Gruva i da zajedno stvaramo na obostrano zadovoljstvo a nadamo se i na zadovoljstvo publike.

Sa medijima smo uvek odlično sarađivali. Naša pevačica Zoe ujedno je i naš PR. No bez obzira na sve ostali smo zatečeni širokom i burnom reakcijom medija nakon pojavljivanja našeg singla Najlepše želje. Posle toga je ubrzo usledio Oskar popularnosti, plaketa album godine Pop boksa, najbolji singl godine radija b92 i za nas najveći uspeh i priznanje - nastup na koncertu Amy Winehouse u Beogradu po izboru njenih tadašnjih menadžera. Na žalost, ovo ne spominjemo tako često jer svi znamo u šta se sve to pretvorilo i šta se zatim desilo. Sve to nas je veoma potreslo.

MjuzNews: Imate dva sjajna ženska lead vokala. Kako se odlučujete koja će pevati koju pesmu?

Zemlja Gruva: Nema dilema, svaka pevačica peva svoju pesmu za koju sama komponuje svoje linije i piše tekst. Nekada se desi da neki gruv benda bude zanimljiv i Zoe i Constructi i meni - tada primenjujemo stari jamajkanski recept riddima kada svako na isti instrumental peva svoju pesmu. Kasnije bude jako zanimljivo ako se to izvodi kao medley. Na žalost to je postala prava exluziva, jer su se pevači u međuvremenu dosta stilski isprofilisali pa se trudimo da ih ispratimo na što bolji način.

MjuzNews: Universal je nedavno potpisao sa prvim bendom iz regiona (Zebra Dots, HR) što je početak rada na lokalnom katalogu. Da li očekujete da ćete biti na njihovom radaru za bend iz Srbije, što je sledeći korak?

Zemlja Gruva: Ne razmišljamo ni o kakvom major label-u ali ako bi se takva ponuda pojavila vrlo bi se rado odazvali na pregovore. Svakako bi prijalo kada bi još neko preuzeo deo posla koji sada obavljaju članovi benda a tiču se administriranja, bukiranja i promocije. Mi ne verujemo u obećanu zemlju, mi smo svoju napravili i ona se zove Zemlja Gruva.  

MjuzNews: Za kraj, šta slušate privatno?

Zemlja Gruva: Pratite naš FB fan page i sve će vam se samo kasti (smeh).

Ostavi
komentar