Domaća scena

23.09.2019.

Zadužbina Milana Mladenovića nagradila Artan Lili
foto: Youtube screenshot
Zadužbina Milana Mladenovića nagradila Artan Lili

Prva ovakva dodela

Zadužbine Milana Mladenovića poručuje da Nagrada za muzičko delo od izuzetne umetničke vrednosti nalazi svoj smisao u pravovremenom prepoznavanju talenta i ohrabrivanju vrednih autora i izvođača u njihovim naporima da istinskoj kreaciji pridaju važnost kakvu ona zaslužuje. Svrha Nagrade je da ih podrži u odnosu prema umetnosti kakav je negovao Milan Mladenović, a koji podrazumeva stavljanje integriteta umetničkog dela iznad svakog oportunizma. Uprkos beskompromisnom i nepokolebljivom stavu, Milan je, ne ublažavajući nijedan element plemenitosti svog umetničkog i ljudskog koncepta, uspeo da dotakne živote izuzetno velikog broja ljudi. Time je dokazao da muzika lišena banalnosti itekako ima šanse da bude prihvaćena i da brojnost potencijalne publike nije srazmerna podilaženju najnižim formama ukusa i afiniteta.
 
Na ovogodišnji konkurs za dodelu nagrade Zadužbine Milana Mladenovića stiglo je 126 muzičkih dela iz svih krajeva nekadašnje Jugoslavije, prostora koji je Milanova muzika obeležila na najbolji mogući način. U uži izbor ušlo je sledećih dvanaest ostvarenja:
 
D.E.P.R.A. - Artan Lili Srbija,
O ljubavi - Bohemija, Srbija
Dobar zvuk - Bonaster, Hrvatska
Đuskanje ne pomaže - Buč Kesidi, Srbija
Snov mojih sanj - Cosmo Daivat, Slovenija
Kazaljke - Hristina, Srbija
EJO/Ethno Jazz Orchestra, Srbija 
Deset dana - Discommunication Vimoksha, Bosna i Hercegovina
Snijeg - Igor Božanić, Bosna i Hercegovina
Bol - Lakiko, Bosna i Hercegovina
Adio, trafikonte! - Valentino Bošković, Hrvatska
Dole - 3mačke100 godina, Srbija
 
Odlukom žirija nagadu je osvojila pesma D.E.P.R.A., autora muzike Bojana Slačale, Romane Slačale, Marka Ajkovića, Ivana Šćopulovića, autora teksta Bojana Slačale u izvođenju beogradskog sastava Artan Lili.
 
OBRAZLOŽENJE ŽIRIJA: "Kompozicija D.E.P.R.A. zadovoljila je sve kriterijume koje muzičko delo čine izuzetnim. To je originalno, duboko individualno, stilski dosledno i inteligentno autorsko i izvođačko ostvarenje, koje talenat i veštinu tretira bez kalkulacija i cinizma, sa autentičnom emotivnošću i pripadajućim poštovanjem. To su samo najvažniji, ali ne i jedini razlozi koji su Artan Lili i Bojana Slačalu, jednog od najtalentovanijih autora novije generacije, izdvojili u konkurenciji od preko 120 dela od kojih nijedno nije bilo za potcenjivanje. Iskreno čestitamo dobitnicima i želimo im da se dalje razvijaju i napreduju pred očima mudre, zahtevne i zahvalne publike."
 
Ostavi
komentar

Povezano