Domaća scena

11.02.2014.

ZAA: Ekskluzivni intervju ZAA
foto: Aleksandar Nešić
ZAA: Ekskluzivni intervju

"Živimo svoj san i to nam niko ne može oduzeti"

ZAA su kruševački sastav koji se poslednjih godina profilisao kao jedan od interesantnijih na domaćoj sceni. Trenutno pripremaju novi album pa smo malo proćaskali sa njima na razne lepei i one malo manje lepe teme. Uživajte:

MjuzNews: Šta je, na sceni kao što je naša, i u državi kao što je Srbija, glavni motiv za bavljenje muzikom i najmoćniji pokretač da se radi i opstane?

ZAA: Potreba da se izraziš kroz muziku, da kažeš nešto što je tebi jako važno i želja da to podeliš sa drugim ljudima. To je onaj osećaj koji te obuzme kad si klinac, kad napraviš prvi bend i ukačiš se na celu priču. U našem slučaju taj nagon je svakim danom sve jači. Sve ostalo (koncerti, putovanja, upoznavanje novih ljudi, novac koji zarađuješ i trošiš) su benefiti ili propratne manifestacije. Ono što ostaje je osećaj ispunjenosti i zadovoljstva što i dalje živiš svoj dečački san i što znaš da ti to nikad i niko ne može oduzeti.

MjuzNews: Često čujemo kritike na račun bendova koji svoju muziku “prave” na engleskom jeziku. Šta vi kažete na ovu, sveprisutnu, temu?

ZAA: Na engleskom ili bilo kom jeziku, bez bilo kakvih žanrovskih razvrstavanja. Muzika je samo jedna, najdivnija, nastala mnogo pre bilo kavih artikulisanih glasova. Tako je barem mi posmatramo. Ona pruža slobodu svakom plemenitom stvorenju da se kroz nju izrazi i ne trpi bilo kakva sputavanja. Tu priču o diskriminaciji bendova koji pevaju na stranom jeziku kod nas su smislili neki tipovi koji tobože brinu za očuvanje srpskog jezika i kulture. U zemlji u kojoj ne radi “Narodni muzej” a tradicija i kulturno nasleđe se tretiraju kao nešto što vadimo iz naftalina i pokazujemo strendžerima. Da ne dužimo dalje na ovu temu, gomila besmislica.

MjuzNews: Na svirkama, festivalima i događajima se često srećete i/ili zajedno nastupate sa momcima iz Eyesburna. Da li biste rekli za njih da su vam neka vrsta uzora ili smatrate da je vaš put drugačiji?

ZAA: Ono što nas povezuje sa bendom Eyesburn jeste taj crossover stil koji ima dodirnih tačaka sa rege muzikom. Sa druge strane izrazi su nam potpuno drugačiji. Oni više gaje hard zvuk, a mi preferiramo plesne ritmove, ska muziku i dub sa raznolikim uticajima, od jazz-a do punk-a.

Bend ZAA je okupio muzičare različitih usmerenja, ali smo svi dovoljno otvoreni i, kao što sam već prethodno rekao, posmatramo muziku mnogo šire od konkretnih žanrova. Krenuli smo da sviramo i da se razumemo kroz muziku. Vremenom se formirao zvuk benda, koji stalno evoluira, ne oslanjajući se na određeni žanr ili uzore u određenim bendovima.

MjuzNews: Šta mislite, iz kog razloga domaći mediji ne posvećuju pažnju alternativnoj sceni i da li je problem u medijima i u publici ili je deo krivice i na strani bendova/muzičara?

ZAA: Činjenica je da je posle petooktobarskih promena interesovanje medija za R’N’R (u najširem smislu te reči) postepeno opadalo. To prosto navodi na razmišljanje ko je i zbog čega uticao na takav sled stvari. Takođe jedan bitan trenutak, koji po nama nikako ne treba zaboraviti, je koncert za doček Pravoslavne Nove godine ispred Skupštine 2007. na kome su učestvovali neki od najkvalitetnijih predstavnika domaće rok scene zajedno sa “srpskom majkom”. Naravno treba znati i šta se desilo iza kulisa.

I tako je danas ova naša scena dospela na marginu margine. Možemo mi do sutra da pričamo ko je kriv, ali nam se čini da se samo vrtimo u krug, a rešenja nema na vidiku.

Mjuznews: Šta smatrate svojim najvećim uspehom u dosadašnjoj karijeri?

ZAA: To što trajemo i napredujemo u uslovima koji su, realno, vrlo katastrofični. I to što smo ekipa koja ima snage, volje i entuzijazma da ostane ZAA još mnogo, mnogo godina.

MjuzNews: Koje su osnovne poruke koje vi kroz vašu muziku pokušavate da pošaljete ljudima?

ZAA: Kada vidimo na koncertima ljude koji pevaju zajedno sa bendom, shvatimo da delimo isti sistem vrednosti, da stvarnost doživljavamo na sličan način. To je najdivniji osećaj. Naši tekstovi su usmereni na to da ljude ohrabre da pronađu snagu u sebi, da se bore za ono do čega im je stalo, da budu uporni i vredni. I na kraju da šire dobrotu i empatiju po svaku cenu.

MjuzNews: Gde ćemo imati prilike da vas čujemo u narednim nedeljama i da li već imate planove za leto (ovde posebno mislim na festivale)?

ZAA: Trenutno bend nije toliko koncertno aktivan pošto smo fokusirani na novi album. Naš plan je da, kada na proleće izbacimo album, krenemo da ga maksimalno koncertno promovišemo. Poznati smo kao bend koji puno svira, u proseku 40 koncerata godišnje. Očekuje nas uzbudljiva klupska sezona i mnogo festivala na leto. Imamo već par zakazanih koncerata, ali pošto je praksa da ne objavljujemo svoje nastupe pre nego što to urade promoteri tih događaja, ne možemo da damo konkretne datume.

 

Ostavi
komentar

Povezano