Domaća scena

30.09.2013.

Vila Filozofina: Promocija albuma u sredu, 2. oktobra Julianna Boroš, Vila Filozofina
foto: PR Photo
Vila Filozofina: Promocija albuma u sredu, 2. oktobra

Mikser House u 19h

Julianna Boroš je devojka koja jednostavno ima sve: muzičko obrazovanje, interesantnu boju glasa i odlične glasovne mogućnosti, muzikalnost, ideje, atraktivan izgled, i na kraju, zašto ne pomenuti, i sjajne prijatelje iz iste, muzičke priče, koje je okupila oko svog prvog autorskog projekta „Vila Filozofina“. Njena biografija je bogata i poznavaoci domaće scene je već dobro poznaju a šira publika će uskoro imati prilike da je upozna kroz njen prvi autorski album koji je rezultat dugogodišnjeg bavljenja muzikom i odraz njene životne filozofije i stavova.

Julianna je rođena u Novom Sadu a u svet muzike uveo u ju je otac, jazz muzičar Ferenc Boroš. Tokom godina je sarađivala sa mnogim jazz i rock sastavima a paralelno se bavila pisanjem autorske muzike kojom je oduvek želela da se bavi. Konačno, u oktobru 2012. godine, izašao je prvi singl „Samospoznaja“ koji je najavio njeno prvo autorsko izdanje „Vila Filozofina“.

Promocija albuma zakazana je za sredu, 2. oktobar u Mikser House-u od 19h. Tom prilikom će biti predstavljen kompletan album kao i spot za drugi singl sa ovog izdanja pod nazivom „Tim“ koji je režirao koautor pesme Sky Wikluh. Kroz ovo uzbudljivo veče će vas voditi prepoznatljivi vokal Julianne Boroš, Vile Filozofine, a sa njom će nastupiti Nevena Filipović (vokal i klavijature), Jelena Rančić (vokal), Nenad Trajković (bubnjevi), Novak Savić (bas gitara) i Dejan Hasečić (el. gitara). Kao specijalni gosti nastupiće producent i aranžer albuma Aleksandar Sedlar (električna i akustična gitara) i Sky Wikluh (vokal, u pesmi Tim“).

Imali smo čast da neposredno pred promociju albuma porazgovaramo sa Juliannom koja nam je tom prilikom otkrila mnoge zanimljive detalje iz svoje karijere:

MjuzNews: Nakon slušanja albuma „Vila Filozofina“ jednostavno se nameće pitanje: „gde si bila do sada“?

Vila Filozofina: (smeh). Pa, ja sam pre svega jazz pevačica a proteklih par godina sam se u potpunosti posvetila autorskom radu. U Budimpešti sam 2001. godine pobedila na Internacionalnom takmičenju jazz pevača nakon čega mi je tamo objavljen album sa jazz standardima u izdanju Bela Bartok radija. Usledila je promocija tog izdanja koja je trajala skoro 3 godine tokom kojih sam nastupala po čitavoj Mađarskoj. Sarađivala sam sa nekoliko bendova sa kojima sam pevala razne žanrove uključujući i rokenrol, ali sam sve vreme paralelno stvarala i svoju muziku. U jednom momentu sam definitivno odlučila da ne želim da se čitavog života bavim muzikom nekog drugog autora i da pevam samo jazz standarde. Sakupila sam svoje pesme kojih zaista ima puno, razvrstala ih i shvatila zapravo da već imam materijal za dva ili čak tri albuma.

MjuzNews: Ispričaj nam, kako je nastao i kako je snimljen materijal konkretno za album „Vila Filozofina“?

Vila Filozofina: Sve pesme, u smislu muzike i tekstova, napisala sam sama. Na drugoj pesmi, „Tim“, koautor na tekstu je bio Sky Wikluh (Đorđe Miljenović) a kad je muzika u pitanju Sale Sedlar je koautor na tri pesme. Album smo snimali u studiu Strip. Sale Sedlar je odsvirao bas gitare, gitare, klavijature, perkusije, bendžo i pevao je prateće vokale a za ostale instrumente smo pozvali brojne prijatelje. Marko Kuzmanović i Igor Malešević su svirali bubnjeve, pevale su članice hora Collegium Musicum, Strahinja Banović je svirao trubu, Nikola Demonja saksofon... Učestvovalo je ukupno dvadeset i dvoje ljudi!

MjuzNews: Počela si pevajući jazz, a album „Vila Filozofina“ donosi prilično drugačiji zvuk. Bez želje da pravimo bilo kakve žanrovske definicije, objasni nam kako je, tokom godina, došlo do očiglednog stilskog zaokreta?

Vila Filozofina: Kao mala ja sam prvo svirala violinu u nižoj muzičkoj školi. Zatim sam u srednjoj bila na teoretskom odseku i svirala sam klavir i harmoniku tako da mogu reći da je moje muzičko obrazovanje u osnovi klasično. U pubertetu sam počela da slušam rok. Obožavala sam Janis Joplin i Jimi Hendrix-a, što je već u moje vreme bila staromodna muzika pa su me često pitali zašto se oblačim tako staromodno – nosila sam zvoncare i prsluke (smeh). Kasnije sam dosta dugo pevala u jednom rok bendu u Novom Sadu sa kojim sam čak snimila i jedan live album sa cover-ima. Moj otac, inače jazz muzičar, je svirao trubu i bio kolekcionar instrumenata tako da smo kući uvek imali mnogo instrumenata i jazz ploča. Tako sam ja posle rokenrola ušla i u jazz fazu... počela sam da shvatam i istražujem jazz. Pevala sam u All Stars bendu sa Pepijem Lorbekom i Kikijem Kovačem i mogu reći da sam tu najviše usavršila svoje pevanje i tehniku. Prošla sam kroz razne faze a jedino je konstantno bilo to da sam uvek želela da se bavim autorskom muzikom. Na kraju, rezultat svega je zvuk na albumu „Vila Filozofina“ za koji kažu da je progresivni rock / fusion ali ja bih dodala da tu ima i reggea-e i rnb-a i jazz-a... Ja sve te stilove volim, to sam ja pa je i album takav.

 

Ostavi
komentar