Domaća scena

19.06.2013.

Radomir Mihailović Točak Radomir Mihailović Točak
foto: Luka Pilipović
Radomir Mihailović Točak

Ekskluzivni intervju pred nastup na Arsenal Festu

Radomir Mihailović Točak je jedan od najboljih i najznačajnijih rok gitarista sa prostora bivše Jugoslavije. Iako je tokom svoje bogate karijere stvarao i kao solista, komponovao muziku za film i ostvario mnoge uspešne saradnje sa poznatim kolegama, najpoznatiji je po svom radu u čuvenom kragujevačkom sastavu Smak koji je zajedno sa bubnjarem Dejanom Stojanovićem Kepom osnovao 1971. godine. Bend je tokom godina više puta imao pauze u radu. Poslednji put okupili su se 2010. godine i od tada, na radost ogromnog broja fanova, bez prekida rade i nastupaju. Prošle godine održali su nezaboravan koncert u Kombank Areni a 27. juna u Kragujevcu nastupaju na Arsenal Festu, na glavnoj bini, od 22h.

MjuzNews: Kako biste u jednoj rečenici opisali šta rokenrol znači za vas i za vaš život?

R.M. Točak: Pogled na život.

MjuzNews: Da li se vrhunski muzičar, u vašem slučaju gitarista, rađa ili postaje kroz život?

R.M. Točak: I vrhunski gitarista mora prvo da se rodi. Mislim pre svega na okruženje, na tzv. kućno vaspitanje. Ono što sam, izgleda, dobio jeste veliko interesovanje za muziku i radoznalost za puno toga. Moje vreme ranog detinjstva je bilo znatno drukčije nego što je danas. Da smo u kući imali harmoniku bio bih harmonikaš, da smo imali violinu bio bih violinista... Imali smo "samo" jedan skroman tamburaški instrument koji se zove bas-prim (ili brach). Na njemu je moj otac svirao dok je pokušavao da se otprati pevajući. Rano sam naučio neke stvari u muzici koje su mi još uvek u svesti. Nakon toga ipak dolaze sve druge okolnosti kroz koje sam i ja prolazio, učivši gitaru kod učitelja i muziku u školi. Moji učitelji su bili strogi ali su prema meni bili sasvim pažljivi.

MjuzNews: Počeli ste da svirate kad se rokenrol kao žanr rađao. Da li je nakon svih ovih godina ovaj žanr dostigao punu zrelost ili se udaljio od svoje suštine?

R.M. Točak: Mislim da moderna muzika sa električnim gitarama, bubnjevima i klavijaturama pod zbirnim imenom Rock, tek treba da dobije svoj manje-više definisan lik kao što ga imaju neke ranije muzike i stilovi. Suština je u ritmu, harmoniji i melodiji. Rock nema ništa novo što ostali stilovi već odavno nisu doneli. Razlika je samo u načinu, u pogledu. Mnogo više tehnologije, električnih pomagala, marketinga, menandžmenta, mnogo više izvođača i pod - izvođača (danas sam čuo za tu reč koja se odnosi na klasične Rock radnike, tzv. Roudy-e). Kada govorimo specijalno o Rock 'n' Roll-u, on je muzika densing sala, igranki, kako su ih nekad nazivali... Misli se na celovečernji nastup nekog orkestra, kasnije VIS-a (vokalno – instrumentalni sastavi, napomena urednika), pa grupa i na kraju bendova. Suština tadašnje Rock muzike su bili isključivo "cover-i" kako bi se danas kazalo, autorski momenat je usledio kasnije i jedna bezazlena dens muzika američkih marinaca i njihovih devojaka pretvorila se u stil koji neprestano raste u svojim mutacijama, sve do danas.

MjuzNews: Prošle godine, u Kombank areni, Smak je održao koncert decenije a ne godine. U prepunoj areni bilo je publike svih generacija među kojima mnogo mladih. Dakle, publika za rokenrol postoji. Zašto je onda medijski prostor popunjen nekom drugom muzikom i zašto je na domaćoj sceni i kvalitetan POP postao underground?

R.M. Točak: Vremena se menjaju i u njima sigurno postoje drugi i novi zahtevi pa i muzički. Sve u muzici, pre nego postane "on ground" biva pre toga "underground", novost je u tome što se neki stilovi ponovo vraćaju na poziciju od ranije. To zavisi i od publike, modnih trendova, sve to zajedno jeste zahtev.

MjuzNews: Baviti se umetnošću u životu veliki je dar. Ipak, vi ste se vrhunskom muzikom bavili u ne tako vrhunskim uslovima i u zemlji u kojoj biti rokenrol gitarista hrabar potez. Sa ove distance, šta vam je bavljenje muzikom u životu donelo a šta ste žrtvovali?

R.M. Točak: Zaista je bio hrabar potez baviti se gitarom u vreme i u uslovima kada sam ja bio momak od 16-17 godina. Moram reći da me je otac podržao i ohrabrio da se bavim muzikom. Bio je svedok da moj život nije bio lagan, pogotovu u zdravstvenom smislu, a jedini izlaz je bio u bavljenju muzikom, uostalom ništa drugo niti sam znao niti sam mogao jer sam bio fizički u zaostatku. Bavljenje muzikom mi je donelo sve, žrtvovao sam možda sate i sate u vežbanju gitare ali nikad zbog toga neću zažaliti. Ista je stvar i sa slušanjem muzike.

MjuzNews: Koju pesmu možete nazvati svojom omiljenom?

R.M. Točak: Obično to bude neka aktuelna pesmica poput "Birds" od holandske pevačice Anouk (takmičila se na ovogodišnjoj Evroviziji u Švedskoj). Ako nešto radim onda samo slušam to što radim, što mi je po prirodi stvari omiljeno tog trenutka. Ipak nema lepšeg osećaja nego kad iza tvojih leđa zagrmi jedan zvuk koga prave majstori, moji drugari iz benda. Trenutno stalno sviramo nove obrade pesama „Mračni mol“, „Nebo je samo drum bez dna“, „Ja volim tvoje grudi“... Smiksaćemo to i objaviti na YouTube-u.

MjuzNews: Sa kojim ste se kolegom najbolje razumeli?

R.M. Točak: Naravno da je to Kepa bubnjar ali svakako su i ostali članovi benda samnom u bliskoj vezi dok izvodimo bilo koju numeru od Smak-a. U Beogradu sam imao mog pokojnog kolegu Lolu Andrijića za koga mogu reći ne samo da smo se vrlo dobro razumeli već i da sam puno naučio od njega. Ponekad, po ugledu na Lolu uzmem Zoranov bas i pravim se da znam da ga sviram.

MjuzNews: Šta spremate vernoj publici za Arsenal Fest?

R.M. Točak: Biće to interesantno za nas. Dugo se nismo videli sa našim fanovima u KG-u mada su mnogi bili u Beogradu prošle godine. Valjda smo ponešto naučili za ovo vreme. Zapravo, spremamo skoro identičnu predstavu kao u beogradskoj Areni ali će sve zvučati drukčije zato što je otvoren prostor. Mi sviramo osluškujući reakciju publike prema kojoj se nesvesno postavljamo. Ako im se svidi baš ono što se i nama tog trenutka sviđa i dođe do adekvatne reakcije onda je nama stvarno lepo, neponovljivo. Stalno čekas još jedan takav koncert da bi povratio izgubljen osećaj, koji se događa samo na stejdžu.

MjuzNews: Na festivalima kao što je i Arsenal fest, susreću se muzičari raznih senzibiliteta i godina. Ko vam je od mlađih bendova koji će nastupiti tokom ova 3 festivalska dana specijalno privukao pažnju?

R.M. Točak: Pa, ovog puta očekujem nešto od benda Thimble koji već duže vreme deluje kao ozbiljan mladi bend. Mene lično zanima kako će biti sa Vujom i njegovim KBO. Siguran sam da će ostali bendovi opravdati svoja renomea na ovom simpatičnom festivalu.

MjuzNews: Da kojim slučajem niste gitarista, šta biste bili?

R.M. Točak: Verovatno bih pravio gitare, poravljao, menjao pragove i tome sl. Na svu sreću to ne moram baš da radim. Da nisam gitarista verotno bih bio niko i ništa.

MjuzNews: Koji bend ili kog muzičara volite da slušate a da se radi o žanru koji nema veze sa rokom?

R.M. Točak: Volim da slušam Čikaški orkestar pod dirigentskom palicom Daniela Barenboima.

MjuzNews: Sjajan bend Counting Crows u jednoj svojoj pesmi kaže „If you wanna be a rokenrol star just get a guitar and learn how to play“. Duhovito... a, šta vi savetujete klincima koji sviraju po podrumima i sanjaju velike snove?

R.M. Točak: Nikada nisam sanjao velike snove po podrumima ali sam zato učio kako da sviram gitaru. Sve dođe u svoje vreme, kasnije... 

Ostavi
komentar

Povezano